Sēra un metālisko elementu variācijas ķērpjos (Xanthoria parietina) dažādās Rīgas pilsētas vietās - Krjukoviča, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbā tika analizēti lapu ķērpji (Xanthoria parietina), nosakot sēra un metālisko elementu saturu. Paraugi tika ievākti dažādās Rīgas pilsētas vietās: Rīgas Brīvostas teritorijā, dzīvojamā rajonā “Sarkandaugava” un Mežaparkā. Veicot mazgāto un nemazgāto ķērpju mineralizāciju slēgtajā mikroviļņu enerģijas sistēmā, turbidimetriski sulfātjonu veidā, tika noteikts sērs, taču metālisko elementu saturs noteikts ar ICP-MS analīzes metodi. Iegūtie rezultāti tika statistiski apstrādāti, izvērtēts sēra un metālisko elementu saturs ķērpjos atkarībā no to mazgāšanas un augšanas vietas un rezultāti salīdzināti ar citiem literatūras datiem.

The aim of our research was to analyse the content of sulphur and metallic elements in foliose lichens (Xanthoria parietina). Samples were collected in the different places of Riga: the territory of the Freeport of Riga, residential area “Sarkandaugava” and Mežaparks. During washed and unwashed lichen digestion in a closed microwave energy system, turbidimetrically, in the form of sulphate ions, sulfuric was determined but the content of metallic elements was determined by ICP-MS analysis method. The obtained results were statistically processed, the content of sulphur and metallic elements in lichens depending on their washing and growing place was evaluated and the results were compared with other literature data.
Variations of Sulphur and metallic elements in lichens (Xanthoria parietina) in the different parts of Riga
Keywords: Ķīmija; ĶĒRPJI (XANTHORIA PARIETINA); SĒRS; TURBIDIMETRIJA; METĀLISKIE ELEMENTI; ICP-MS