Ēšanas paradumi pusaudžu vecuma bērniem ar aptaukošanos - Samete, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma – Ēšanas paradumi pusaudžu vecuma bērniem ar aptaukošanos. Atsaucoties uz Bērnu antrometrisko parametru un skoles vides pētījumu Latvijā 2018./2019. gada rezultātiem, liekā ķermeņa masa un aptaukošanās izplatība Latvijā skolēniem nepalielinās, tomēr tā ir augsta. Deviņgadīgo skolēnu īpatsvars ar lieku ķermeņa masu un aptaukošanos ir ceturtajai daļai jeb 25,1% šī vecuma bērnu. Zēnu īpatsvars ar lieku ķermeņa masu un aptaukošanos ir būtiski augstāks nekā meiteņu īpatsvars – attiecīgi 27,2% un 22,9% Liekais svars pusaudžu vecumā nopietni ietekmē mirstības un saslimstības rādītājus pieaugušo vecumā no sirds asinsvadu slimībām. Bērniem ar lieko svaru draud attīstīties arteriāla hipertensija, 2. tipa cukura diabēts, sirds un asinsvadu slimības, nopietnas psiholoģiskas problēmas, kā arī citas veselības problēmas. Darba mērķis ir noskaidrot ēšanas paradumus pusaudžu vecuma bērniem ar aptaukošanos. Tika izvirzīti sekojoši uzdevumi: veikt zinātniskās literatūras apskatu un analīzi par ēšanas paradumiem pusaudžiem, analizēt Virdžīnijas Aveneles Hendersones (Virginia Avenel Henderson) pamatvajadzību teoriju saistībā ar darba tēmu, veikt retrospektīvo pētījumu, E – KINDEX anketas datu analīzi, apkopot iegūtos datus, analizēt un interpretēt, izdarīt secinājumus. Pētījuma hipotēze - lielākā daļa pusaudžu vecuma bērnu uzturu uzņem ar paaugstinātu kaloriju skaitu, kas sastāv galvenokārt no piesātinātajiem taukiem un cukura. Atslēgas vārdi: pusaudži, aptaukošanās, paradumi, ķemerņa masas indekss, uzturs

Bachelor thesis topic – The eating habits of teenage children with obesity. In reference to results of “Research of children’s anthropometric measurements and school environment in Latvia, year 2018/2019” the excess body weight and outspread of obesity within pupils in Latvia is not growing; however, it is high. The proportion of pupils with excess body weight and obesity within nine-year-olds is 1 in 4 or 25.1%. The proportion of boys with excess body weight and obesity is significantly higher than the proportion of girls – 27.2% for the former and 22.9% for the latter. The excess weight during the teenage years is significantly affecting the death and illness measurements in their adulthood, which are related to cardiovascular diseases. Children with obesity can develop various illnesses such as arterial hypertension, type 2 diabetes, cardiovascular diseases, severe psychological problems as well as other illnesses. The goal of this research paper is to find out the eating habits of teenage children with obesity. The following tasks were proposed: To carry out a review and analysis of scientific research literature related to the eating habits of teenage children To analyze the nursing need theory of Virginia Avenel Henderson in relation to the thesis topic To carry out a retrospective research To perform analysis on E-KINDEX dietary screening survey data To compile, analyze and interpret the obtained data To conclude on the research The hypothesis of the research – the majority of teenage children are following a diet with increased amount of calories, which consists of high levels of saturated fats and sugar. Key words: teenagers, obesity, habits, body weight index, nutrition
The Eating Habits of Teenage Children With Obesity
Keywords: Medicīna; uzturs; aptaukošanās; pusaudži; ķermeņa masas indeks