WiMAX bezvadu tīkli un to attīstības perspektīvas Latvijā - Treimanis, Raimonds (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbā veikta Latvijas valsts Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) jomas politikas analīze, tās iespaids uz tautsaimniecības attīstību, apskatīti populārākie IKT lietojumi. Izvērtētas platjoslas datu pārraides sistēmas, analizētas to īpašības un salīdzinātas ar WiMAX tehnoloģiskajiem risinājumiem. Aplūkota WiMAX bezvadu tīklu attīstība ārvalstīs un perspektīvas Latvijas tirgū. Veikti aprēķini WiMAX tīkla izbūvei Latvijā un aprēķināts tā ekonomiskais izdevīgums. Pētījuma rezultātā secināts, ka WiMAX tīkla izbūve visas Latvijas teritorijā ir rentabls pasākums, kas var nest peļņu, taču nepieciešamas valsts atbalsts radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību iegūšanai. Darba apjoms ir 100 lapaspuses, kas sakārtotas 5 nodaļās ar 43 apakšnodaļām. Darbā iekļautas 19 tabulas un 14 attēli, izmantoti 27 literatūras avoti.

A master’s thesis analyzes politics of Information and communication technology (ICT) in Latvia and its impact on development of national economy. Author carries out comparison of broadband wireless communication systems and WiMAX technology. World’s most notable WiMAX deployments are described and compared with WiMAX perspectives in Latvia market. Business case for deployment of WiMAX network in Latvia is carried out, to analyze pros and cons of technology together with its economical reasonability. Conclusion is made, that deployment of WiMAX network in Latvia is economically reasonable if support from legal authorities in gaining necessary frequency resources can be achieved. Thesis consists of 100 pages, divided into 5 chapters and 43 subchapters, 19 tables, 14 figures and 27 information sources.
WiMAX wireless networks and their development perspectives in Latvia
Keywords: Vadībzinātne