Saskarņu tipu ietekme krāsu un emociju vērtējumos - Katlaps, Niklāvs (Latvijas Universitāte, 2019)
Krāsu izraisītās emocijas saskarnēs ir līdz šim Latvijā maz pētīta tēma, taču tā kā dažādu e-pakalpojumu klāsts Latvijā strauji pieaug, ir svarīgi izpētīt saskraņu tipu ietekmi krāsu un emociju vērtējumos, lai labāk izprastu to, cik lielā mērā saskarsme ar dažādām saskarnēm un krāsām tajās ietekmē lietotāja emocijas, kas arī ir šī darba mērķis. Veidojot darbu, tika apskatīta informācija par krāsu pētniecību, krāsu un emociju saistību, krāsām saskarnēs, kā arī krāsu uztveri un stimuliem. Tika izpētīti jau iepriekš veiktu pētījumu rezultāti, kā arī tika veikts savs pētījums, kura ietvaros darba autors izveidoja aptauju ar jautājumiem par krāsām un to radītajām emocijām. Iegūtie pētījuma dati tika analizēti, izmantojot dažādas statistiskās metodes.

The emotions that are caused by colors in user interfaces have been a little studied topic in Latvia so far, but as the range of different e-services in Latvia is growing rapidly, it is important to study the impact of interface types on color and emotion ratings to better understand how much the interaction with colors in interfaces impact users' emotions, which is also the aim of this work. In the process of conducting this work the author studied the information about color research, the link between color and emotions, colors in the user interface as well as the color perception and stimuli. The results of previous studies were investigated, and a study was conducted in which the author of the work created a survey containing questions about colors and their affected emotions. The obtained study data were analyzed using various statistical methods.
Impact of interface types on color and emotion ratings
Keywords: Datorzinātne; krāsas; krāsu ietekme; krāsu uztvere; emocijas; saskarne