Pigmentu krāsu stabilitāte gaismā cietējošā uretāna akrilāta kompozīcijā - Piļipāviča, Rasa (Latvijas Universitāte, 2023)
Pigmentu krāsu stabilitāte gaismā cietējošā uretāna akrilāta kompozīcijā. Piļipāviča R., zinātniskais vadītājs Dr.ķīm. Arturs Vīksna. Maģistra darbs, 61 lappuses, 35 attēli, 16 tabulas, 89 literatūras avoti, latviešu valodā. Darbā veikta “Kromachem” ražoto sarkano dispersijas pigmentu un “Dayglo” ražoto rozā pulvera pigmentu krāsu stabilitātes analīze UV gaismā cietējošā uretāna akrilāta kompozīcijā. Doto uretāna akrilāta kompozīciju pigmentēja ar pigmenta saturu no 0,1 % līdz 5,0%. Pigmentētie paraugi tika uzglabāti tumšos noslēgtos traukos istabas un paaugstinātā temperatūrā, attiecīgi 22°C un 50°C. Konkrētos laika posmos sagatavoja paraugu aplikācijas, nocietināja UV-LED lampā un veica krāsas starpības ΔE* mērījumus. Papildus veica krāsas izmaiņas izpēti Ksenona lampas kamerā pigmentēto paraugu UV-LED lampā cietinātām aplikācijām. Visiem sagatavotajiem pigmentētajiem paraugiem veica spektrofotometriskos krāsas starpības mērījumus, izmatojot CIEL*a*b* matemātiskās krāsu aprēķināšanas sistēmu.

Pigment color stability test in light curing urethane acrylate composition. Pilipavica R., scientific advisor Dr.Chem. Arturs Viksna. Work of the master’s, 61 pages, 35 figures, 16 tables, 89 sources of literature. Work is written in Latvian. The work was carried out in “Kromachem”' red dispersion pigment and “Dayglo” pink powder pigment color stability analysis in UV light-curing urethane acrylate composition. The given urethane acrylate composition was pigmented with a pigment content of 0,1% to 5,0%. Samples were stored in dark sealed containers at room 22°C and elevated 50°C temperature. Sample applications were prepared in specific periods of time, cured in a UV-LED lamp and measurements of the color difference ΔE* were made. In addition, a study of the color change of the pigmented samples in the Xenon lamp chamber for the applications cured in the UV-LED lamp was carried out. For all prepared pigmented samples spectrometric color difference measurements were performed using CIEL*a*b* color system to evaluate their color stability over time.
Pigment color stability test in light curing urethane acrylate composition
Keywords: Ķīmija; URETĀNA AKRILĀTA KOMPOZĪCIJA; PIGMENTU STABILIITĀTE, KRĀSU SPEKTROMETRIJA; CIELAB METODE