Pilsētas ģimenes dārziņu plānošana un apsaimniekošana - Skredele, Anna (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs „Pilsētas ģimenes dārziņu plānošana un apsaimniekošana” izstrādāts, lai apzinātu ģimenes dārziņu situāciju Latvijas pilsētu plānošanas praksē un izstrādātu ieteikumus to plānošanas un apsaimniekošanas ietvaram. Pētījumā apskatīta ģimenes dārziņa jēdziena izpratne, tā funkcionālā nozīme un loma pilsētas zaļās infrastruktūras nodrošināšanā. Aplūkota citu Eiropas valstu pieredze un pieeja ģimenes dārziņu teritoriju plānošanā. Salīdzināta ģimenes dārziņu teritorijas reglamentējošā likumdošana Vācijā, Austrijā un Anglijā ar Latvijas šī brīža situāciju. Ģimenes dārziņu teritorijas ir daudzveidīgas un tās pilda dažādas funkcijas, piemēram, pilsētas iedzīvotāju rekreācijas vajadzību nodrošināšanu, pašaudzētu augļu un dārzeņu ieguves vietu, iespējas pilnvērtīgai laika pavadīšanai un jaunu prasmju apgūšanai u.c. Daudziem pilsētas iedzīvotājiem, bet īpaši pensionāriem un ģimenēm ar bērniem, tās ir iecienītas atpūtas, socializēšanās un brīvā laika pavadīšanas vietas. Apzinātā informācija literatūrā un Latvijas ģimenes dārziņu lietotāju viedokļi apstiprina ģimenes dārziņu kā funkcionāli bagātas teritorijas nozīmīgumu pilsētas audumā. Darba rezultātā tapuši secinājumi par ģimenes dārziņu nosacījumiem esošajos plānošanas likumos un ieteikumi uzlabojumiem, kas veicinātu turpmāku ģimenes dārziņu teritoriju pastāvēšanu, iekļaušanu pie pilsētas zaļajām teritorijām un attīstību.

The aim fo master thesis „Planning and management of urban allotment gardens” is to idnetify situation of allotmen garden in in the planning practice of towns in Latvia and to develop recomendations for the planing and management framework of allotments. Master thesis research focuses on understanding the concept of allotment gardens, aknowleging functional importance and role of allotment gardens in urban green infrastructure. Experience and approach to family garden planning in other Europien cauntries has also been reserached. German, Austrian and English allotmen garden legislation has been compared with Latvian curren planning regulation. Allotment garden areas are very diverse and have a variety of function, such as recreational needs of citizens, providing home-grown fruits and vegetables, opportunities to acquire new skills, ect. Allotment gardens are very popular leisure and socializing place for many inhabitants of the city, but especially for seniors and families with children. Gathered views of Latvian allotment garden users and found information in literature, approve allotment gardens as functionally rich territory and important unit of urban fabric. Conclusions about allotment gardens in existing planning laws, recomendations for allotment garden inclusion in urban green areas and further management improvement are made as a result.
Planning and management of urban allotment gardens
Keywords: Arhitektūra; pilsētas dārzkopība; ģimenes dārziņi; zaļo zonu pārvaldība; telpiskā plānošana