Naratīvi un vizuālās metaforas politiskajās karikatūrās: Gata Šļūkas un Pītera Bruka zīmēto karikatūru salīdzinošā analīze (2016-2018) - Narutaviča, Linda (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba tēma: Naratīvi un vizuālās metaforas politiskajās karikatūrās: Gata Šļūkas un Pītera Bruka zīmēto karikatūru salīdzinošā analīze (2016-2018). Politiskajām karikatūrām ir būtiska loma mūsdienās, jo ar humora palīdzību iespējams nodot konkrētus naratīvus plašākai publikai un pasniegt politiskos notikumus vienkāršā, plašākai publikai saprotamā veidā. Darba mērķis ir vērst uzmanību uz politisko notikumu reprezentāciju Latvijas un Lielbritānijas karikatūristu politiskajās karikatūrās, analizējot tajās ietvertos naratīvus un vizuālās metaforas. Balstoties uz tēmas aktualitāti, tiek izvirzīti divi izpētes jautājumi – “Kādas vizuālās metaforas, naratīvi, simboli un politiskie personāži, ietverti Gata Šļūkas un Pītera Bruka politiskajās karikatūrās?” un “Kādas vēstījumu atšķirības politisko notikumu reprezentācijā vērojamas Latvijas un Lielbritānijas karikatūristu darbos laika posmā no 2016. līdz 2018. gadam?” Maģistra darba teorētiskajā daļā tiks runāts par karikatūras rašanos un attīstību, politisko karikatūru teorētisko konceptu, karikatūru pētniecību, kā arī vizuālā naratīva teoriju, karikatūrām kā vizuālo naratīvu, naratīvu analīzes teorētisko konceptu, tāpat arī tiks apskatīti metaforu un vizuālo metaforu koncepti. Savukārt, empīriskajā daļā tiek veikta Gata Šļūkas un Pītera Bruka politisko karikatūru kvalitatīvā kontentanalīze, naratīvu un vizuālo metaforu analīze, kā arī salīdzinošā analīze.

The theme of thesis: Narratives and visual metaphors in political caricatures: comparative analysis of political caricatures by Gatis Šļūka and Peter Brookes (2016-2018). Political cartoons nowadays carry a significant role, because with the help of humor it is possible to convey specific narratives to a broader audience and present political events in a more simple and comprehensible way. The aim of the research is to draw attention to the representation of political events in the political cartoons of Latvian and British cartoonists, analyzing narratives and visual metaphors within them. Based on the topicality of the thesis, author has formulated two research questions – “What visual metaphors, narratives, symbols and political characters have been used in political cartoons of Gatis Sļūka and Peter Brookes?” and “What are the narrative differences in the representation of political events in the works of Latvian and British cartoonists from 2016 till 2018?” The theoretical part of the master’s thesis will include the history and development of cartoon, the theoretical concept of political cartoons, cartoon studies, as well as visual narrative theory, cartoons as visual narrative source, theoretical approach of narrative analysis, as well as metaphor and visual metaphor theoretical concepts. In empirical part, political cartoons by Gatis Šļūka and Peter Brookes are analysed using qualitative content analysis, narrative and visual metaphor analysis, as well as comparative analysis.
Narratives and visual metaphors in political caricatures: comparative analysis of political caricatures by Gatis Šļūka and Peter Brookes (2016-2018)
Keywords: Politikas zinātne; Politiskās karikatūras; Vizuālās metaforas; Naratīvi; Gatis Šļūka; Pīters Bruks