Depresijas līmeņa un tā simptomu atšķirības meitenēm un puišiem no pilnām un nepilnām ģimenēm. - Subbotina, Aļona (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba jautājums ir: vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības depresijas līmenī un tā simptomos starp meitenēm un zēniem no pilnām un nepilnām ģimenēm. Datu ievākšanai tika izmantota Marijas Kovacs „Bērnu depresijas aptauja” (CDI), kas ir izstrādāta 1977.gadā, bērniem vecumā no 7 līdz 17 gadiem. CDI ļauj novērtēt 5 jomas, kurās visvairāk izpaužas bērna depresija: garastāvoklis, savstarpējo attiecību problēmas, neefektīvas darbības sajūta, anhedonija, negatīvs pašvērtējums. Lai kontrolētu mainīgos, kas varētu ietekmēt depresiju, tika izstrādāta “Demogrāfiskā aptauja”. Pētījuma piedalījās skolnieki, kas mācās 8.-11. klasēs. Kopumā pētījumā piedalījās 120 pusaudži vecumā no 14 līdz 18 gadiem, 60 vīriešu dzimuma pārstāvji un 60 sieviešu dzimuma pārstāvji (pa 30 cilvēku katrā apakšgrupā). Pusaudži tika sadalīti 4 grupās pa 30 cilvēkiem – meitenes no pilnām ģimenēm, meitenēs no nepilnām ģimenēm, zēni no pilnām ģimenēm un zēni no nepilnām ģimenēm. Katras izlases vidējais vecums ir 16,4-16,5 gadi. Bakalaura darbs pamatots uz pētījumiem un teorētiskām atziņām, kas aplūko meiteņu un zēnu attīstību pilnās un nepilnās ģimenēs, dzimumatšķirības un depresijas rašanas mehānismus (Amato & Keith, 1999; Davison, Neale & Kring, 2004; Du, Schuldlich & Cumming, 2003; Ellis & Gorber, 2000; Krajg, 2002; Sheffer, 2003; Vaicicieliene, 2002). Pētījuma gaitā tika noskaidrots, ka nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības depresijas līmenī un tā simptomos starp pusaudžiem no pilnām un nepilnām ģimenēm, ka arī starp zēniem un meitenēm statistiski nozīmīgas atšķirības depresijas līmenī un tā simptomos parādas tikai starp zēniem un meitenēm no nepilnām ģimenēm un tikai slikta garastāvokļa apakšskalā. Atslēgas vārdi: depresija, depresijas līmenis, depresijas simptomi, pilnā ģimene, nepilnā ģimene, pusaudzis.

The question of this bachelor title is: is there some statistical significant differences in the level of depression and it symptoms between girls and boys from divorced and intact families. The dates were collected with Maria Covacs “Child Depression Interrogation” (CDI) that was made in 1977 year for 7-17 years old children’s. CDI allow to explore 5 areas that a more expressed in child depression: mood, interpersonal relationships problems, feeling of an ineffective action, anhedonia, negative self-esteem. For the control of factors that can influent the depression was made “Demographical Interrogation”. In the research were participated pupils, which study in 8-11 class. It was 120 adolescents 14-18 years old, 60 males and 60 females (30 adolescents in each group). All adolescents were separated for a four groups with 30 adolescents in each one – males from divorced families, males from intact families, females from divorced families, females from intact families. Middle age of each group is 16,4-16,5 years. The bachelor title is founded on the researches and theoretical bases about male and female development in the divorced and intact families, about sex differences and depression appear mechanisms (Amato & Keith, 1999; Davison, Neale & Kring, 2004; Du, Schuldlich & Cumming, 2003; Ellis & Gorber, 2000; Krajg, 2002; Sheffer, 2003; Vaicicieliene, 2002). In the bachelor research results were shown, that not exist an statistical significant differences in the depression level and it symptoms between adolescents from divorced and intact families, also statistical significant differences exist just between males and females from divorced families, just it depression average results and in the bad mood symptoms. Key words: depression, level of depression, symptoms of depression, divorced family, intact family, adolescent.
Difference between Depression Level and its Simptoms for Girls and Boys from Two-Parent Families and Single-Parent Families.
Keywords: Psiholoģija