Valsts probācijas dienesta funkcija- izlīguma organizēšana un vadīšana kriminālprocesā ar starpnieka palīdzību - Zukure, Signe (Latvijas Universitāte, 2015)
Noziedzīga nodarījuma rezultātā likumpārkāpējs ir radījis kaitējumu noteiktai personai – cietušajam. Sabiedrībā valda uzskats, ka likumpārkāpēju var sodīt tikai bargs sods, bet ne vienmēr tas ir labākais risinājums. Bieži vien labs risinājums ir izlīgums, kas noslēgts starp cietušo un likumpārkāpēju. Izlīguma rezultātā likumpārkāpējs atzīst savu vainu, bet cietušais gūst gan morālu, gan finansiālu mierinājumu un atzīst, ka pēc izlīguma noslēgšanas viņam nav prasību pret likumpārkāpēju. Izlīgumā iesaistītās puses ar starpnieka palīdzību sarunu ceļā risina radušos konfliktu. Likumpārkāpējam bieži var būt pat smagāk satikt un uzklausīt cietušo klātienē, nekā izciest tiesas piespriesto sodu, tāpēc nereti izlīguma rezultātā likumpārkāpējs ir saņēmis lielāku mācību un šis process viņam ir licis mainīt savu uztveri un rīcību. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Valsts probācijas dienesta funkcijas – izlīguma organizēšana un vadīšana kriminālprocesā ar starpnieka palīdzību - būtību un problēmjautājumus. Darbs sastāv no četrām nodaļām, kurās izpētītas Valsts probācijas dienesta būtība un funkcijas, izlīguma organizēšanas un vadīšanas, izlīguma īstenošana ar starpnieka palīdzību, prasības starpniekam izlīgumā.

In criminal offense the offender has caused damage to a specific person - the victim. In public opinion the offender can be punished only with harsh punishment, but it is not always the best option. Often, a good solution is a settlement - agreement between the victim and the offender. In settlement offender takes guilt but the victim receives both moral and financial comfort, and admits that after the settlement he has no claim against the offender. In settlement parties with help of the mediator solves conflict. To offender can often be even harder to meet and listen to victims in person, than serve a court sentence, so often in a result of the settlement the offender has received a higher lesson and the process he has made to change their perceptions and behavior. Bachelor thesis aims to explore the National Probation Service functions - settlement organization and management of criminal proceedings with the help of mediator - the gist and issues. The work consists of four chapters, which researched the gist of National Probation Service and its functions, organization and management of the settlement, implementation of the settlement with the help of mediator, requirements for mediator in settlement.
Function of National Probation Servise - settlements organization and management of criminal proceedings with helpmof a mediator
Keywords: Juridiskā zinātne; Izlīgums; Cietušais; Kriminālprocess; Valsts probācijas dienests; Starpnieks