Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija un terorisma finansēšanas novēršanas problemātika un ES Direktīvu ietekme - Kajāns, Toms (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā “ Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas problemātika un Eiropas Savienības direktīvu ietekme” tiek pētīta noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas problemātika no tiesiskā regulējuma skatupunkta, pievēršot īpašu uzmanību Eiropas Savienības direktīvu ietekmei. Temata aktualitāte pamatojas ar to, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija un terorisma finansēšana ir globāla parādība, kuras novēršanai un apkarošanai tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, tiek izstrādāts speciāls tiesiskais regulējums, kā arī tiek paredzēti un īstenoti dažādi citi pasākumi, kuri ir vērsti uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu. Darbā nospraustais mērķis ir izpētīt nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas būtību un pasākumus to novēršanai, pievēršot uzmanību Eiropas Savienības direktīvu ietekmei, konstatējot iespējamās nepilnības tiesiskajā regulējumā un izsakot priekšlikumus tiesiskā regulējuma pilnveidošanai. Darba izstrādes gaitā tiek raksturota noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas būtība, tostarp, proliferācijas finansēšanas būtība, norobežojot to no terorisma finansēšanas, un sniegts ieskats noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas tiesiskā regulējuma attīstībā, virzoties uz pasākumu noteikšanu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas mazināšanai, nobeigumā piedāvājot konstatēto problemātisko aspektu risinājumus.

The bachelor’s thesis “Development of money laundering and terrorist financing, the impact of European Union directives” explores the development of money laundering and terrorist financing from the point of view of legal regulation, paying special attention to the impact of European Union directives. The actuality of the topic is based on the fact that money laundering and terrorist financing is a global phenomenon, the prevention and combating of which is of increased attention, developing special legal regulation, as well as planning and implementing various other measures, which are aimed to combat money laundering and terrorist financing. The aim of the thesis is to study development of money laundering and terrorist financing, paying attention to the impact of European Union directives, identifying possible gaps in the legal framework and making proposals for improving the legal framework. During the development of the work, the nature of money laundering and terrorist financing has been characterized, including the nature of proliferation, and an insight into the development of the legal framework of money laundering and terrorist financing has been provided, additionally determining the measures to reduce money laundering and terrorist financing, in the end identifying solutions of the problematic aspect.
Legalization of proceeds of crrime and the problems of preventing terrorist financing and the impact of EU directives
Keywords: Juridiskā zinātne; Noziedzīgi; iegūtu; līdzekļu; legalizācijas; problemātika un