Galvojums un garantija Latvijas līgumtiesībās - Brūdere, Līga (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbā veikts pētījums par garantijas un galvojuma jēdzienu lietojumu Latvijas līgumtiesībās un veikts salīdzinājums par šo jēdzienu pielietojumu starptautiskajā mērogā – ir apskatīta šo jēdzienu vēsturiskā attīstība, pētīti sniegtie skaidrojumi latviešu valodā un to ekvivalenti svešvalodās, kā arī padziļināti analizēts to jēdzieniskais saturs un piemērojamie tiesību akti. Darbā pētītas un analizētas atšķirības, kuras varētu uzskatīt par pietiekami būtiskām, lai šo jēdzienu lietojumu Latvijas līgumtiesībās nošķirtu un tos vairs nelietotu kā sinonīmus. Tāpat ir pētīta Igaunijas, Lietuvas un Francijas pieredze un šo jēdzienu regulēšanas prakse, kā arī apskatīti starptautiskie noteikumi, kas piemērojami attiecīgajiem instrumentiem.

This paper contains a study on the use of concepts guarantee and surety in Latvian contractual law. It also provides a comparison as to how these concepts are applied on the international level – their historical evolution, an analysis of their explanations in Latvian language as well as of their equivalents in other languages, an in-depth look into the notions behind these concepts, and an examination of the applicable laws. The paper provides a research and analysis of the differences that might be considered as significant enough to distinguish between the use of these concepts in Latvian contractual law so as to not use them as synonyms anymore. It also studies the experience and regulation of these concepts in Estonia, Lithuania and France, as well as in the international rules applicable to these instruments.
Surety and Guarantee in Latvian Contractual Law
Keywords: Tiesību zinātne; garantija; galvojums; surety; suretyship; guarantee