Kriminālsoda mērķis - Karple, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Lemjot par soda piemērošanu, ir jāizvēlas tāds soda veids, kas sekmētu kriminālsoda mērķa sasniegšanu, lai sasniegtu soda mērķi ir jāievēro visas soda mērķa komponentes un jāpiemēro noziedzīga nodarījuma izdarījušai personai taisnīgs sods. Bakalaura darba uzdevums ir izpētīt kriminālsoda mērķa vēsturisko attīstību Latvijā, analizēt kriminālsoda un tā mērķa jēdzienu, izpētīt un analizēt kriminālsoda mērķa komponentes, analizēt tiesu praksi, konstatējot, vai, piemērojot sodu, tiek ņemtas vērā soda mērķis un tajā ietvertās soda mērķa komponentes, izpētīt kriminālsoda mērķa īpatnības ārvalstīs un salīdzināt regulējumu ārvalstīs ar Latvijas Krimināllikumā ietverto regulējumu. Darbā tiek noskaidrots, ka tiesa ne vienmēr soda mērķi piemēro pilnīgi, dažkārt tas tiek piemērots nepilnīgi, dažkārt soda mērķis tiek norādīts tikai formāli. Atslēgas vārdi: kriminālsods, kriminālsoda mērķis, kriminālsoda mērķa komponentes, piespiedu līdzeklis, Krimināllikums.

When deciding on the imposition of a punishment, it is necessary to choose the type of punishment that would contribute to the achievement of the purpose of the criminal punishment. The purpose of this Bachelor thesis is to study the historical development of the purpose of criminal punishment in Latvia, to analyze the concept of criminal punishment and its purpose, to study and analyze the components of criminal punishment purpose, to analyze court practice, to determine whether the purpose of punishment and its punishment purpose components are taken into account. Peculiarities of the purpose abroad and to compare the regulation abroad with the regulation included in the Latvian Criminal Law. This Bachelor thesis concludes that the court does not always apply the purpose of punishment completely, sometimes it is applied incompletely, sometimes the purpose of punishment is indicated only formally. Keywords: criminal punishment, purpose of criminal punishment, components of criminal punishment purpose, coercive measure, Criminal law.
Criminal Punishment Purpose
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālsods; kriminālsoda mērķis; kriminālsoda mērķa komponentes; piespiedu līdzeklis; Krimināllikums