COVID-19 un kara Ukrainā ietekme uz pasažieru pārvadājumu dinamiku Latvijā - Neimanis, Auseklis (Latvijas Universitāte, 2023)
Covid-19 krīze un Krievijas sāktais karš Ukrainā ir radījis sen nepieredzētu kritumu kravu un pasažieru pārvadājumu apjomos gan valsts robežās, gan pāri tām. Jaunas inovācijas, kā digitālās sapulces un iepirkšanās internetā, ir mazinājušas nepieciešamību pamest mājas un izmantot sabiedrisko transportu. Lai atgūtu savu pievilcību pasažieru acīs un pārvarētu krīzi, sabiedriskajam transportam ir jāpielāgojas un atkal jākļūst pievilcīgākām plašākai sabiedrībai, jo daudziem sabiedriskais transports vēl joprojām asociējas ar netīrību, neērtībām un kavējumiem. To var panākt, uzlabojot sniegtā pakalpojuma kvalitāti un īstenojot attīstības stratēģijas dažādos virzienos. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt, kā pasažieru pārvadājumus ietekmējusi pandēmija un karš Ukrainā, noskaidrot, vai pasažieru pārvadājumu rādītāji trīs gadu laikā ir spējuši sasniegt pirmskrīzes līmeni un prognozēt turpmākās attīstības tendences. Bakalaura darba ietvaros, analizējot SIA “Rīgas satiksme” e-talonu validāciju datus, tika izteikti secinājumi paar Covid-19 ierobežojumu ietekmi uz pasažieru pārvadājumiem un izstrādāti priekšlikumi pilsētas sabiedriskā transporta attīstībai. Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā un sastāv no 60 lapaspusēm, kā arī 10 pielikumiem.

The Covid-19 pandemic and the war started by Russia in Ukraine have caused a long-unprecedented drop in the volumes of cargo and passenger transportation both within Latvia and internationally. Innovations such as digital meetings and online shopping have reduced the need to leave home and use public transport. In order to regain appeal in the eyes of passengers and overcome the crisis, public transport must adapt and become more attractive to the general public again, as many people still associate public transport with dirtiness, inconvenience and delays. This can be achieved by improving the quality of the provided service and implementing development strategies in various directions. The aim of this bachelor thesis is to investigate how the Covid-19 pandemic and the war in Ukraine have affected passenger transportation, to find out whether the indicators of passenger transportation have been able to reach the pre-crisis levels and to predict future development trends. As part of the bachelor's thesis, analysis of the e-ticket validation data of SIA "Rīgas satiksme" was done. Conclusions were made regarding the impact of Covid-19 restrictions on passenger transportation and proposals were developed for the development of public transport in the city. This bachelor's thesis is written in Latvian and consists of 60 pages, as well as 10 appendices.
Impact of Covid-19 and the war in Ukraine on passenger transportation in Latvia
Keywords: Ekonomika; Covid-19; Latvija; transporta nozare; mobilitāte pilsētās; biļešu dati