Ilgtspējīga patēriņa pārvaldības ietvars - Brizga, Jānis (Latvijas Universitāte, 2012)
ANOTĀCIJA LATVIEŠU VALODĀ Promocijas darba mērķis ir izstrādāt ilgtspējīga patēriņa integrētas pārvaldības pamatnostādnes, pētot Latvijas mājsaimniecību patēriņa, dabas vides un sociālekonomiskās vides mijiedarbības un vides slodžu cēloņsakarības. Pētījuma pirmā daļa ir veltīta ilgtspējīga patēriņa pētniecības un tā pārvaldības pieeju teorētiskam vērtējumam. Pētījuma otrajā daļā autors pēta dabas vides un sociālekonomiskās vides mijiedarbības, analizējot patēriņa slodzes vidē, vides slodžu sadalījumu, patēriņa apjomu un struktūru ietekmējošos virzošos spēkus un makrovides faktorus. Trešajā posmā tiek pētīts ilgtspējīga patēriņa pārvaldības ietvars, analizējot ilgtspējīga patēriņa pārvaldības pieejas un instrumentus, interešu grupas un to sadarbības tīklus un integrētās pārvaldības pieejas. Darbs noslēdzas ar secinājumiem un lietišķajām rekomendācijām. Atslēgas vārdi: ekoloģiskā pēda, ilgtspējīgs patēriņš, pārvaldības instrumenti, patēriņa pārvaldība, sadarbības tīkli.

Anotācija angļu valodā Goal of the PhD thesis is to develop integrated sustainable consumption governance framework, studying interaction between natural and social-economical environments and environmental pressures of Latvian households’ consumption patterns. The first part of the study is devoted to theoretical research on sustainable consumption and its governance approaches. In the second part author explores interactions between natural and social-economic environments, analyzing environmental pressures of consumption, decomposition of these pressures and influence of driving forces and macro-environmental factors on consumption level and structure. The third stage of the study addresses sustainable consumption governance framework by analyzing sustainable consumption governance approaches and instruments, interest groups and integrated governance approaches. Finally the main conclusions and recommendations to improve sustainable consumption governance are developed. Key words: consumption governance, ecological footprint, networks, policy instruments, sustainable consumption.
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vides zinātne; Vides aizsardzība