Postmodernisma un eksistenciālisma iezīmes sieviešu tēlu reprezentācijā Reina Rauda "Perfekta teikuma nāve" un Andra Kolberga "Meklējiet sievieti" salīdzinošajā analīzē - Andrianova, Arina (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījumā tiek analizēti divi mūsdienu literārie darbi – igauņu rakstnieka Reina Rauda "Perfekta teikuma nāve" un latviešu rakstnieka Andra Kolberga "Meklējiet sievieti". Galvenais mērķis ir izpētīt sieviešu tēlu konstruēšanu postmodernisma un eksistenciālisma kontekstā, koncentrējoties uz stereotipu pārkāpšanu. Pētījuma metodoloģija balstās uz kvalitatīvo tekstu analīzi, izmantojot gan postmodernās literatūras teorijas, gan eksistenciālās filozofijas konceptus. Rezultāti atklās sieviešu tēlu reprezentācijas īpatnības igauņu un latviešu literatūrā mūsdienu diskursā. Atslēgvārdi: postmodernisms, eksistenciālisms, sieviešu tēli, Reins Rauds, Andris Kolbergs, Baltijas literatūra, salīdzinošā analīze

The study analyses two contemporary literary works – "The Death of the Perfect Sentence" by Estonian writer Rein Raud and "Meklējiet sievieti" by Latvian writer Andris Kolbergs. The main aim is to explore the construction of female characters in the context of postmodernism and existentialism, focusing on the breaking of stereotypes. The research methodology is based on qualitative text analysis, using both postmodern literary theory and existential philosophy concepts. The results will reveal the peculiarities of the representation of female characters in Estonian and Latvian literature in contemporary discourse. Keywords: postmodernism, existentialism, female characters, Rein Raud, Andris Kolbergs, Baltic literature, comparative analysis
Representation and Comparative Analysis of Women's Images within Postmodernism and Existentialism in "The Death of the Perfect Sentence" by Rein Raud and "Look for the Woman" by Andris Kolbergs
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; postmodernisms; eksistenciālisms; sieviešu tēli; Reins Rauds; Andris Kolbergs