Pilsētas semantika jaunākās paaudzes latviešu dzejā - Kārkliņa, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma „Pilsētas semantika jaunākās paaudzes latviešu dzejā” uzdevumi ir sameklēt atbilstošu teorētisko literatūru; no deviņiem krājumiem atrast dzejoļus ar urbāno tematiku; atlasīt piemērotākos pētījumus; ar semiotikas teorijas palīdzību analizēt konkrētus dzejas darbus; sagrupējot urbānās zīmes, raksturot to semantiku; parādīt ekvivalento motīvu semantikas atšķirības. Mērķi ir atklāt dzejnieku subjektīvās percepcijas urbāno attēlu veidošanās procesā; noskaidrot, kuras maņas pilsētas uztverē ir visaktīvākās un kas visvairāk ietekmē dzejnieku redzējumu. Mūsdienu (21. gs.) latviešu jauno autoru dzeja ir maz pētīta, tajā bieži izmantoti urbānie motīvi, kas veido poetizētu laikmetisko ainu un ar semiotisko metožu palīdzību pilsētu parāda kā strukturētu nozīmju kopumu. Atslēgvārdi: pilsēta, mentālā karte, zīme, semantika, arhitektūras objekti, urbānā telpa

The tasks of enquiry „The Semantics of City in the Latvian Poetry of Young Generation” is to search out appropriate teoretical literature; to find poems with urban topic from nine reciters; to analyse concrete works of poetry with methods of semiotics; make groups of urban signs, describe the semantics of it; to show diferences of semantics of equivalent motifs. The aims are to discover subjective perceptions in the process of cyclization of images; to ascertain, which senses in the perception of the city are the most active and which the most affect the vision of poets. The contemporary (21st century) poetry of young authors are researched very little, there are used urban motifs, which form poeticize contemporary sight and with help of methods of semiotics show city like whole of stuctured meanings. Keywords: city, mental map, sign, semantics, architectural objects, urban space.
The Semantics of City in the Latvian Poetry of Young Generation
Keywords: Filoloģija