Kūdras biosorbentu izmantošana tallija (I), vara (II), hroma (III) un fosfātjonu sorbcijai - Robalds, Artis (Latvijas Universitāte, 2016)
Promocijas darbā pētītas iespējas izmantot kūdras biosorbentus piesārņotu ūdeņu attīrīšanai no tallija(I), vara(II), hroma(III) joniem, kā arī no fosfātjoniem. Pētījuma ietvaros tika noteikta kūdras biosorbentu sorbcijas efektivitāte atkarībā no kūdras fizikālķīmiskajām īpašībām, kā arī no vairākiem vides parametriem, piemēram, šķīduma temperatūras, pH un iestatītā jonu spēka. Rezultāti apstiprina, ka Latvijā iegūtā kūdra var tikt izmantota kā efektīvs sorbents, lai saistītu tallija(I), vara(II) un hroma(III) jonus. Nemodificētas kūdras sorbcijas efektivitāte attiecībā pret fosfātjoniem ir salīdzinoši zema, tāpēc, sorbcijas kapacitātes palielināšanai tika veikta kūdras modificēšana ar dzelzs savienojumiem. Modificētā kūdra ar augstu efektivitāti saistīja fosfātjonus ne tikai izmantojot modeļsavienojumus, bet arī sadzīves notekūdeņu paraugus. Atslēgas vārdi: adsorbcija, biosorbcija, fosfātjoni, kūdra, smagie metāli

The possibilities to use peat biosorbents for the treatment of waters polluted with thallium(I), copper (II), chromium (III) ions, as well as phosphate ions have been studied in doctoral thesis. During the studies, the sorption efficiency of peat biosorbents have been determined depending on the physicochemical properties of peat, as well as on a number of environmental parameters such as, the temperature, pH and ionic strength of the solution. Results shows that peat obtained in Latvia can be used as an effective adsorbent for the binding of thallium(I), copper(II) and chromium(III) ions. The sorption efficiency of raw peat towards phosphates was relatively low, therefore, in order to improve sorption efficiency, peat was modified by iron compounds. Modified peat adsorbed phosphates with high efficiency not only using synthesized solution, but also phosphates from wastewater samples. Keywords: adsorption, biosorption, phosphates, peat, heavy metals
Sorption of Thallium (I), Copper (II), Chromium (III) and Phosphate by Peat Based Biosorbents
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vides zinātne; Vides aizsardzība