Pārrobežu mantojuma lietu vešana pie Latvijas notāra: teorija, prakse, problēmjautājumi. - Laviņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs “Pārrobežu mantojuma lietu vešana pie Latvijas notāra: teorija, prakse, problēmjautājumi” sniedz plašu ieskatu par pārrobežu mantojuma lietu vešanu tiesisko regulēju Eiropas Savienībā un tā piemērošanu Latvijā, vedot mantojuma lietas. Galvenais darba mērķis ir izpētīt notāra funkcijas un lomu pārrobežu mantojuma lietās, kā arī apskatīt problēmjautājumus, ar kuriem notāriem nākas saskarties, piemērojot gan Eiropas Savienības, gan nacionālos tiesību aktus. Plašais Eiropas Savienības regulējums par mantojuma pārrobežu lietām tiek salīdzināts ar nacionālo tiesisko regulējumu, tādējādi izvērtējot, vai pastāv trūkumi vai neatbilstība starp šiem tiesiskajiem regulējumiem. Darbā plaši tiek pētīts jēdziena “tiesa” tvērums, lai noskaidrotu, vai Latvijas notārs ir uzskatāms par tiesu Mantošanas regulas izpratnē. Pētījuma rezultātā autore secina, ka Latvijas notārs nav uzskatāms par “tiesu” Mantošanas regulas izpratnē, līdz ar to notāram pārrobežu mantojuma lietā jurisdikcija ir jānosaka atbilstoši Notariāta likuma 324.2 pantam. Atslēgvārdi: pārrobežu mantošana, Mantošanas regula, notāri, jurisdikcija, jēdziens “tiesa”.

Bachelor’s Thesis “Cross-border inheritance cases settled by Latvian notary: theory, practice and current issues” provides broad insight on the current issues of the cross-border inheritance legal regulations in European Union and its application in Latvia when conducting inheritance cases. The main aim of research is to evaluate the practise and role of a notary in cross-border inheritance cases, as well as to conclude issues met by notaries when applying both European Union and national law. The broad European Union regulation on cross-border successions is compared with the national legal framework, thus assessing whether there are drawbacks or inconsistencies between these legal frameworks. In research the scope of the term “court” is extensively studied to find out whether a notary in Latvia is considered as a “court” within the meaning of the Succession regulation. As a result of the research, the author concludes that a notary in Latvia is not considered as a “court” within the meaning of the Succession regulation, thus a notary in cross-border inheritance case must determine jurisdiction according to Article 324.2 of the Notary law. Keywords: cross-border inheritance, Succession regulation, notaries, jurisdiction, the concept of “court”.
Cross-border inheritance cases settled by Latvian notary-theory, practice and current issues.
Keywords: Juridiskā zinātne; Pārrobežu mantošana; Mantošanas regula; notāri; jurisdikcija; jēdziens