Illīta struktūras glacigēnajos nogulumos Latvijā - Vircava, Ilze (Latvijas Universitāte, 2010)
ANOTĀCIJA Disertācijā „Illīta struktūras glacigēnajos nogulumos Latvijā” pētītas dažādas illīta struktūras un to iespējamā pārmantojamība glacigēnajos nogulumos materiāla asimilācijas ceļā. Pētījumā iegūti rezultāti par illīta struktūrām glacigēnajos nogulumos. Diskutēts par iespējamo illīta politipu jutību uz ģeoloģiskās vides apstākļu izmaiņām. Izmantojot rentgenstaru pulverdifrakcijas metodi (XRD), veikta illīta 1Md politipā sastopamo 1M un 2M1 politipu nebazālo refleksu diagnostika. Izvērtētas paraugu frakcionēšanas metodes un paraugu sagatavošanas veidi XRD analīzei, kā arī optimizēti XRD uzņemšanas parametri. Konstatēts, ka detrītiskas cilmes 2M1 illīts ar 1Mcv un 1Mtv politipu piejaukumu ir dominējošais politips 1Md struktūrās glacigēnajos nogulumos, kas ievākti Ulmāles un Kupravas pētījumu rajonos, < 2; 1; 0,4 μm frakcijās. Glacigēnajos un zem tiem paguļošajos nogulumos konstatēta attiecību nevienādība starp 1Mcv un 1Mtv illīta politipiem.

ANNOTATION Various illite structures and probable inheritance of these structures in glacigenic deposits caused by assimilation of the material have been studied in dissertation “Structures of illite in glacigenic sediments of Latvia”. Possible sensitivity of illite polytypes depending on various geological conditions is discussed. Diagnostic of unbasal reflexes of 1M and 2M1 polytypes found in illite polytype 1Md is performed applying x-ray powder diffraction method (XRD). Fractioning methods of the samples and sample preparation for XRD methods are evaluated, as well as XRD recording parameters were optimised. It is found out that detritic origin illite polytype 2M1 with admixture of 1Mcv and 1Mtv polytypes dominates in 1Md structures of glacigenic deposits fractions < 2; 1; 0.4 μm in the samples taken at the Ulmāle and Kuprava study areas. Inconsistency of 1Mcv and 1Mtv polytypes is found in glacigenic and underlying deposits.
Structures of illite in glacigenic sediments of Latvia
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ģeoloģija; Ģeogrāfijas un zemes zinātnes