Zinātnes sasniegumu atspoguļojums Latvijas ziņu portālos Delfi.lv, Lsm.lv, Tvnet.lv. 2021. - 2023. gada publikāciju analīze - Jakubova, Violeta (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā pētījumā tiks analizēta galveno globālo zinātnisko atklājumu reprezentācija Latvijas ziņu portālos Delfi.lv, LSM.lv un TVNET.lv no 2021. līdz 2023. gadam. Zinātnes tēma ir viena no būtiskākajām un ietekmīgākajām mūsdienās. Kaut arī zinātne, kā mēs to saprotam, radās tikai renesanses laikā 16.-17. gadsimtā, tās attīstība ir eksponenciāla, un ieguldījumi tehnoloģijās pieaug. Taču piekļuve zinātniskiem atklājumiem pasaulē ir nevienlīdzīga. Mana darba mērķis ir izpētīt, kā zinātnes atklājumi tiek atspoguļoti Latvijas medijos, lai noskaidrotu, cik bieži notiek zinātnes komunikācija un cik kvalitatīva un saprotama tā ir Latvijas sabiedrībai. Teorētiskajā daļā tiek aplūkota kultivācijas teorija, zinātniskā komunikācija un ziņu portālu loma sabiedrībā. Kontekstuālajā daļā tiek sniegts ieskats zinātnes attīstības vēsturē Latvijā, aplūkota Nobela prēmijas un žurnāla Science vēsture un nozīmīgums, kā arī aprakstīti šo balvu laureāti no 2021. līdz 2023. gadam. Metodoloģijā tiks izmantota gan kvantitatīvā (aptaujas un kontentanalīze), gan kvalitatīvā pieeja (intervijas un kontentanalīze), kas nodrošinās vispusīgu pētījuma analīzi. Empīriskajā daļā tiks veikta izvēlēto Latvijas ziņu portālu analīze, kā arī analizēti aptauju un interviju rezultāti, lai atspoguļotu sabiedrības viedokli par zinātnes atspoguļojuma apjomu un kvalitāti Latvijā.

Science remains one of the most influential and essential fields in contemporary society. Although modern science emerged during the Renaissance in the 16th–17th centuries, its progress has been exponential, supported by increasing global investments in technology and innovation. Nevertheless, access to scientific knowledge and discoveries is not equally distributed among all individuals and societies. The primary aim of this study is to evaluate how scientific discoveries are represented in Latvian media, focusing on the frequency, quality, and clarity of scientific communication available to Latvian citizens. The theoretical framework encompasses cultivation theory, concepts of scientific communication, and the role of news portals. The contextual section provides an overview of the history of science in Latvia and examines prominent scientific achievements, such as the Nobel Prize and Science magazine’s annual laureates. The methodology combines both quantitative (surveys and content analysis) and qualitative approaches (interviews and content analysis), ensuring a comprehensive examination of the topic. In the empirical section, an in-depth analysis of selected Latvian news portals will be conducted alongside survey and interview data to assess public perceptions of the quantity and quality of science communication in Latvia.
Representation of Scientific Achievements in Latvian News Portals Delfi.lv, Lsm.lv, Tvnet.lv. Analysis of Publications from 2021 to 2023
Keywords: Komunikācijas zinātne; zinātnes sasniegumi; interneta ziņu portāli; DELFI; TVNET; LSM