Sociālā darba ar kopienu iespējas bezdarbnieku nodarbinātības veicināšanā: Krustpils novada piemērs - Vīksna, Linda (Latvijas Universitāte, 2010)
Diplomdarba tēma ir – „Sociālā darba ar kopienu iespējas bezdarbnieku nodarbinātības veicināšanā: Krustpils novada piemērs” Autore diplomdarbam izvirzīja mērķi- pētīt sociālā darba ar kopienu iespējas bezdarbnieku nodarbinātības veicināšanā Krustpils novadā. Lai sasniegtu mērķi izvirzīti uzdevumi to sasniegšanai: analizēt sociālo darbu ar kopienu, analizēt resursus sociālajā darbā ar kopienu, raksturot bezdarbniekus kā klientu grupu sociālajā darbā, raksturot Krustpils novada kopienas pieejamos resursus bezdarbnieku nodarbinātībā. Autore savā darbā apskata sociālo darbu ar kopienu, jēdziena kopiena skaidrojumu, apskata sociālā darba mezopraksi un makropraksi, kā arī sociālā darba ar kopienu stratēģijas. Autore analizē bezdarbniekus kā īpašu sociālā darba klientu grupu un analizē resursus sociālajā darbā ar kopienu. Empīriskā pētījuma veikšanai diplomdarba autore pielieto tādas metodes kā anketēšana, daļēji strukturēta intervija un dokumentu analīzi, lai noskaidrotu, kā sociālais darbs ar kopienu tiek pielietots bezdarbnieku nodarbinātības veicināšanā Krustpils novadā. Galvenie ieteikumi ir uzlabot komunikāciju starp iedzīvotājiem un pašvaldības pārstāvjiem un aktīvāk iesaistīt kopienas locekļus savu vajadzību noteikšanā un apmierināšanā. Atslēgvārdi: sociālais darbs ar kopienu , bezdarbnieki, nodarbinātība, klientu grupa, pamatvajadzības, resursi, iedzīvotāju līdzdarbība.

ANOTATION Topic of this diploma work is “Possibilities of social work with community to improve employing the unemployed: example of Krustpils district”. Author set an aim for this work to research social work with society possibilities to improve employment of unemployed in Krustpils district. To attain this goal there were set certain tasks: to analyse social work with society, to analyse resources in social work with society, to describe unemployed as client group in social work, to describe available resources for Krustpils district society to improve employment. Author in her work discusses social work with society, meaning of the term society, as well as looks at mesopraxis and macropraxis of social work and strategies of social work with society. Author analyses unemployed as a special client group and talk through resources in social work with society. For empirical research author uses such methods as questionnaires, partially structured interviews and analysis of documents. They are used to find out how social work with society is used to encourage employment of unemployed in Krustpils region. Main proposals are to improve communication between inhabitants and municipalities and to more actively involve members of society in determining and meeting their own needs. Keywords: social work with society, unemployed, employment, client group, basic needs, resources, people involvement
Possibilities of social work with community to improve employing the unemployed: example of Krustpils district
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija