Polifarmācijas izplatība, riski un medikamentu, uztura bagātinātāju, augu valsts preparātu lietošana Latvijā - Seržante, Līga (Latvijas Universitāte, 2017)
Sabiedrībai novecojot un palielinoties hronisku saslimšanu skaitam, pieaug vairāku medikamentu vienlaicīga lietošana. Darbā apkopota informācija par polifarmācijas, poliherbācijas termina skaidrojumiem, izplatību, riskiem, nevēlamas polifarmācijas mazināšanas iespējām. Veicot daļēji strukturēto interviju vecāka gadagājuma cilvēkiem Rīgas aptiekās un aptaujājot cilvēkus internetā, tika pētīta polifarmācijas izplatība, medikamentu, uztura bagātinātāju, augu valsts preparātu lietošana Latvijā. Regulāri piecus un vairāk recepšu medikamentus lietoja 31.6% vecāka gadagājuma cilvēku (daļēji strukturēto interviju respondentu vidējais vecums 71.6 gadi) un 11.5% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 17 līdz 85 gadiem (vidējais vecums 55.6 gadi).

Population aging and a large number of chronic diseases increase the number of concurrent medicines. In this work was summarized information about polypharmacy and polyherbacy glossary, prevalence, risks, unwanted polypharmacy reduction options. Performing semi-structured interviewing for elderly people in Riga community pharmacies and interviewing people on the Internet, there has been investigated the prevalence of polypharmacy and use of medicines, food supplements, herbal preparations in Latvia. Regularly five or more prescription drugs used by 31.6% elderly people (semi-structured interview respondents mean age 71.6 years) and 11.5% Latvian people aged 17 to 85 years (mean age 55.6 years).
Prevalence and risk of polypharmacy, the use of drugs, dietary supplements and herbal medicines in Latvia
Keywords: Farmācija; polifarmācija; poliherbācija; medikamenti; uztura bagātinātāji; augu valsts preparāti