Radnera lasīšanas testa izstrāde latviešu un krievu valodā - Strode, Alise (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 30 lapām. Tas satur 15 attēlus, 2 tabulas un 25 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Izveidot Radnera lasīšanas testu latviešu un krievu valodā. Eksperimenta dalībnieki: Eksperimentā piedalījās 40 dalībnieki, vecumā no 15-20 gadiem. 20 dalībniekiem dzimtā valoda bija latviešu valoda, bet 20 dalībniekiem dzimtā valoda bija krievu valoda. Dalībnieki bija ar emetropiju vai ar nelielu ametropiju, bet tad tests tika pildīts ar esošo korekciju. Metode: Radnera lasīšanas testa izveide, izmantojot Adobe Illustrator CS5 programmu; lasīšanas ātruma pārbaude, mainoties redzes asumam; korelācija ar vienas minūtes lasīšanas testu. Rezultāti: Tekstiem latviešu valodā dalībnieku maksimālais lasīšanas ātrums – vārdi/minūtē ir 163,02. Ar 95% ticamību maksimālais lasīšanas ātrums būs šādās robežās: minimālā 147,77 vārdi, maksimālā 182,87 vārdi minūtē. Tekstiem krievu valodā maksimālais lasīšanas ātrums ir 188,44 vārdi minūtē. Ar 95% ticamību maksimālais lasīšanas ātrums būs šādās robežās: minimālā 171,17 vārdi minūtē, maksimālā robeža 209,69 vārdi minūtē. Lasīšanas ātrums mainās atkarībā no redzes asuma. Korelācija starp izveidotajiem Radnera lasīšanas testiem un vienas minūtes lasīšanas testu ir cieša R=0,9 Atslēgas vārdi: Radners, lasīšanas testi, lasīšanas ātrums, redzes asums, acu kustību parametri.

The Bachelor work is written in the Latvian language and covers 30 computer typed pages. It comprises 15 pictures, 1 tables, 25 references to literature sources. The aim of the research: Creating Radner reading test in the Latvian and Russian languages. Research experiment participants: There were 40 participants in the experiment who were 15-20 years of age. 20 participants’ native language is Latvian and 20 participants’ native language is Russian. The participants were generally with normal vision or with some minor abnormality which demanded the existing test correction. The method of the research: By applying Adobe Illustrator CS5 program, Radner reading test was created; reading speed was tested for various levels of vision acuity, the correlation to the One Minute reading test. Research results: The participants’ maximum reading speed for the texts in Latvian is 163.02 words per minute. The maximum scale for the test with 95% credibility falls into the lap of minimum 147.77 words per minute to maximum 182.87 words per minute. The participants’ reading speed for the texts in Russian is 188.44 words per minute. The maximum scale for the test with 95% credibility falls into the lap of minimum 171.17 words per minute to maximum 209.69 words per minute. The speed of limit changes for different vision acuity levels. The correlation between the created Radner reading test and the One Minute reading test is tight R = 0.9. The key words are: Radner, reading tests, reading speed, vision acuity, and eye movement parameters.
Development of Radner reading test in Latvian and Russian
Keywords: Fizika