Kognitīvo izkropļojumu saistība ar kognitīvo elastību un apzinātību - Skrule, Marija (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv saistība starp dažādiem kognitīvo izkropļojumu veidiem un kognitīvās elastības un apzinātības rādītājiem. Pētījumā piedalījās 130 respondenti ( 77 sievietes, 53 vīrieši) vecumā no 20 līdz 50 gadiem. Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas- Kognitīvo izkropļojumu skala (Cognitive Distortions Scale (CDS), Covin, Dozois, Ogniewiez & Seeds, 2011), Kognitīvās kontroles un elastības aptauja (The Cognitive Control & Flexibility Questionnaire; CCFQ; Gabrys, Tabri, Anisman & Matheson, 2018) un Apzinātības kognitīvā un afektīvā aptauja (Cognitive and Afective Mindfulness Scale (CAMS- R), Feldman, Hayes, Kumar, Greeson & Laurenceau, 2006). Pētījuma iegūtie rezultāti parāda, ka starp kognitīvo izkropļojumu veidiem, kognitīvās elastības un apzinātības rādītājiem pastāv statistiski nozīmīgas saistības. Cilvēkiem ar kognitīvajiem izkropļojumiem ir zemāka kognitīvā un afektīvā apzinātība, raksturīga zemāka kognitīvā kontrole un elastība, tai skaitā, vājāka kontrole pār emocijām. Cilvēkiem ar augstāku kognitīvās kontroles un elastības līmeni ir augstāks arī kognitīvās un afektīvās apzinātības līmenis. Viņi labāk spēj kontrolēt emocijas, elastīgāk novērtēt situācijas, kā arī viņiem raksturīgs augstāks uzmanības līmenis, koncentrēšanās uz tagadni, labāka apzināšanās un pieņemšana. Atslēgas vardi: kognitīvie izkropļojumi, kognitīvā elastība, apzinātība

The goal of the research was to determine whether there is a correlation between different types of cognitive impairment and indicators of cognitive flexibility and mindfulness. 130 respondents participated in the research (77 female, 53 male) aged 20 to 50 years. Following three surveys were applied to the research: Cognitive Distortions Scale (CDS), Covin, Dozois, Ogniewiez & Seeds, 2011, The Cognitive Control & Flexibility Questionnaire; CCFQ; Gabrys, Tabri, Anisman & Matheson, 2018 and Cognitive and Afective Mindfulness Scale (CAMS- R), Feldman, Hayes, Kumar, Greeson & Laurenceau, 2006. The results of the research show that there are statistically significant relationships between the types of cognitive distortions, cognitive elasticity and awareness indicators. People with cognitive impairments have lower cognitive and affective mindfulness, as well as lower cognitive control and flexibility, including weaker control over emotions. People with higher level of cognitive control and flexibility also have higher level of cognitive and affective mindfulness. It is characterized by a higher level of attention, focus on the present, better awareness and acceptance. Keywords: cognitive distortions, cognitive flexibility, mindfulness.
Cognitive Distortions in Relation with Cognitive Flexibility and Mindfulness
Keywords: Psiholoģija; Kognitīvie izkropļojumi; Kognitīvā elastība; Apzinātība; Cognitive distortions; Cognitive flexibility