Pasaules Veselības organizācijas darbība Ebolas vīrusa epidēmijas laikā: novēršanas pasākumu un krīzes vadības izvērtējums - Jēkabsone, Elīna (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba tēma ir Pasaules Veselības organizācijas darbība Ebolas vīrusa epidēmijas laikā: novēršanas pasākumu un krīzes vadības izvērtējums. Pētījuma mērķis ir: analizējot Ebolas vīrusa epidēmijas krīzi, identificēt PVO darbības trūkumus un gūtās mācības. Maģistra darba izpētes jautājums ir: Kādas PVO darbības trūkumus un gūtās mācības var konstatēt Ebolas vīrusa epidēmijas krīzes laikā. Maģistra darbā izmantota starptautiskā katastrofu pārvaldības teorija, kas ieskicē galvenos krīzes vadības elementus. Darba empīriskajā daļā ir analizēta PVO darbība Ebolas vīrusa epidēmijas laikā 2014.gadā, tiek apskatīti PVO vairāki aspekti un to pilnveidošanas nepieciešamība, kā arī dalībvalstu iesaiste. Tika izvirzīta hipotēze, ka nepilnības PVO kontroles mehānismā un reaģēšanas spējās bija par iemeslu Ebolas vīrusa epidēmijas krīzei. Hipotēze darba gaitā apstiprinājās. Maģistra darbs uzsver globālās veselības nozīmību mūsdienu pasaules kontekstā. Darba gaitā ir analizēti galvenie uzlabojumu virzieni un potenciālie risinājumi. Atslēgas vārdi: Ebolas vīrusa epidēmija, PVO, krīzes vadība, katastrofu vadība, globālā veselība, veselības drošība.

The topic of the master's thesis is World Health Organization's work during Ebola virus epidemic: an assessment of prevention measures and crisis management. The aim of the paper is to identify the shortcomings of the WHO and the lessons learned by analyzing the Ebola virus epidemic crisis. The research topic of the master's thesis is: what weaknesses in the performance of WHO can be found and what lessons can be learned from the Ebola virus epidemic crisis. This paper uses international disaster management theory which outlines key elements of crisis management. The empirical part of the work analyzes WHO work during the 2014 Ebola virus epidemic. Several aspects of WHO and the need for their development are examined, as well as the involvement of the member states. The formulated hypothesis – the weaknesses found in the WHO control mechanism and response capability were the cause of the Ebola virus epidemic crisis – is confirmed in the thesis. The thesis emphasizes the importance of global health in the context of today's world. Thesis provides analysis of the main improvement directions and potential solutions.
WHO operation during Ebola virus disease epidemic: prevention activities and evaluation of crisis management
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); Ebola virus epidemic; WHO; crisis management; disaster management; global health