Viena vecāka ģimeņu labbūtība Latvijā no vecāku perspektīvas - Voldiņa, Sandra (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba “Viena vecāku ģimeņu labbūtība Latvijā no vecāku perspektīvas” mērķis ir izpētīt viena vecāka ģimeņu ar vismaz vienu nepilngadīgu bērnu labbūtību, identificēt un sniegt izpratni par to ietekmējošiem faktoriem. Viena vecāka ģimenes ar nepilngadīgiem bērniem ir izplatītākais ģimenes tips Latvijā, sasniedzot 24% no kopējā ģimeņu skaita. Darba teorētiskais ietvars ir objektīvā saraksta teorija, kas ir vajadzībās balstīta labbūtības teorija. Pētījuma izvirzītā mērķa sasniegšanai izmantota kvalitatīvā pētniecības metode. Dati tika iegūti, veicot astoņas daļēji strukturētas intervijas: septiņas ar mātēm un vienu ar tēvu. Empīrisko datu analīzei pielietota tematiskā analīze, kas ļauj sistemātiski identificēt datos ietvertās tēmas. Rezultāti liecina, ka viena vecāka ģimeņu labbūtību ietekmē tādi noteicošie faktori kā finanšu un laika resursu pieejamība, nodarbinātība un darba kvalitāte, darba un ģimenes dzīves līdzsvara nodrošināšana un otra vecāka praktiskā, finansiālā un emocionālā iesaiste. Nozīmīgu atbalstu ikdienā sniedz radinieku un draugu veidota atbalsta sistēma. Rūpes vienatnē vecākos attīstīta neatkarību, pašapziņu un spēju risināt dažādas situācijas, savukārt bērni salīdzinoši ātrāk kļūst patstāvīgāki. Tematiskā analīze liecina, ka viena vecāka ģimenes nejūtas novērtētas un atbalstītas no valsts puses, arī sabiedrībā trūkst izpratnes par viena vecāka ģimeņu izaicinājumiem un grūtībām.

The objective of the master's thesis entitled “Wellbeing of single-parent families in Latvia from parents’ perspective” is to examine the well-being of single-parent families with at least one minor child and to identify and comprehend the factors that influence it. Single-parent families with minor children represent the predominant family structure in Latvia, constituting 24% of the total number of families. The theoretical framework employed in this study is the objective list theory, which is a needs-based wellbeing theory. The qualitative research method was used to achieve the goal of the study. The data were collected through eight semi-structured interviews, encompassing seven interviews with mothers and one with a father. Thematic analysis was applied to the analysis of the empirical data, which allows to systematically identify recurring themes within the dataset. The findings demonstrate that the well-being of single-parent families is influenced by various pivotal factors, including the availability of financial and time resources, employment and work quality that ensure the work-family balance, and the practical, financial, and emotional involvement of the noncustodial parent. An essential source of daily support for these families stems from their network of relatives and friends. Nurturing children in a sole caregiving role fosters independence, self-confidence, and adaptability in parents, while children tend to develop resilience at a relatively rapid pace. The thematic analysis further reveals that single-parent families perceive a lack of appreciation and support from the state, and societal understanding of the challenges and difficulties faced by these families remains deficient.
Wellbeing of single-parent families in Latvia from parents’ perspective
Keywords: Socioloģija; viena vecāka ģimene; labbūtība; ģimenes labbūtība; single-parent family; well-being