Pašvērtējuma, kognitīvā intelekta un emocionālās empātijas saistība ar delinkventu uzvedību - Skara, Krista (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kāda saistība pastāv starp pašcieņu, kognitīvo intelektu, emocionālo empātiju un delinkventu uzvedību ieslodzījumā esošiem pusaudžiem, kā arī kurš no mainīgajiem lielumiem visbūtiskāk prognozē delinkventu uzvedību. Pētījumā piedalījās 28 ieslodzījumā esoši nepilngadīgi jaunieši, kuri veikuši dažāda smaguma likumpārkāpumus, tai skaitā zādzības, mantas tīšu iznīcināšanu un bojāšanu, ar narkotiskajām vielām saistītus noziegumus, laupīšanas, slepkavības un seksuāla rakstura noziegumus. Vidējais vecums 16 gadi un 6 mēneši, vidējais izglītības līmenis ir 7 klašu izglītība, vidējais piespriestais soda izciešanas termiņš, kas saistīts ar brīvības atņemšanu ir 2 gadi 11 mēneši. Ieslodzījumā respondenti atrodas no 2 nedēļām līdz 1 gadam un 9 mēnešiem, vidēji 7 mēnešus. Pētījumā tika izmantota Rozenberga pašcieņas aptauja (adaptējusi Miltuze, 1996), Emocionālās empātijas aptauja (adaptējusi Ļubenko, 2005), Delinkventas uzvedības biežuma aptauja (tulkoju

The aim of this study was to establish the relationship between self-esteem, cognitive intelligence, emotional empathy and frequency of delinquent behavior in incarcerated adolescents, and which one of the variables most significant predict frequency of delinquent behavior. The study included 28 incarcerated adolescents who have been convicted of varying offenses, including theft, destruction of private property , drug related crimes, robberies, murders and sexual offenses. The average age is 16 years and 6 months, average education is grade 7. Average duration of sentence related to a term of imprisonment is 2 years 11 months. Custody respondents is from 2 weeks to 1 year and 9 months, the average sentence is 7 months. In this study were used Rosenberg Self-Esteem Scale (Miltuze, 1996), The Questinnaire Heasure of Emmotional Empathy (Ļubenko, 2005), Frequency of delinquent behavior Scale (Skara, 2013) Wechsler Intelligence Scale for Children, Fourth Edition, WISC-IV (Raščevska
Self-esteem, cognitive intelligence, emotional empathy and delinquent behavior.
Keywords: Psiholoģija