Fluorīda jonu katalizētas pievienošanas reakcijas aktivētām C=C dubultsaitēm - Treijere, Gita (Latvijas Universitāte, 2016)
Fluorīda jonu katalizētas pievienošanas reakcijas aktivētām C=C dubultsaitēm. Treijere G., zinātniskais vadītājs Dr.h.chem., prof. Zicmanis A. Maģistra darbs, 58 lappuses, 37 attēli, 8 tabula, 46 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darbā ir apkopota literatūra par jonu šķidrumu iegūšanas metodēm un to īpašībām, kā arī informācija par Mihaela pievienošanas reakciju α,β-nepiesātinātajiem karbonilsavienojumiem gan organiskajos šķīdinātājos, gan jonu šķidrumu vidēs. Darbā aprakstīta Mihaela pievienošanas reakcija četriem Mihaela akceptoriem, lietojot trīs dažādus donorus. Sintēzes veiktas jonu šķidruma 1-etil-3-metilimidazolija metānsulfonāta vidē, kā katalizatoru izmantojot KF, kā arī 1,2,3-trimetilimidazolija fluorīda vidē. Iegūti un raksturoti Mihaela pievienošanas produkti ar 1H-KMR un IS spektroskopijas metodēm, kā arī ar divām funkcionālo grupu pierādīšanas metodēm.

Fluoride ion catalyzed addition reactions to activated C=C double bonds. Treijere G., supervisor Dr.habil.chem., prof. Zicmanis A. Term paper, 58 pages, 37 figures, 8 tables, 46 literature references. In Latvian. Work summarized literature about the methods for synthesis of ionic liquids and their properties, as well as information about Michael addition reaction to α, β-unsaturated carbonyl compounds both in organic solvents and ionic liquid media. Work describes Michael addition reaction for four Michael acceptor, using three different donors. Synthesis performed in ionic liquid 1-ethyl-3-methylimidazolium methanesulfonate with KF as catalyst and in 1,2,3-trimethylimidazolium fluoride environment. Michael addition products obtained and described by 1H-NMR and IR spectroscopy, as well as two method of verify for functional groups.
Fluoride ion catalyzed addition reactions to activated C=C double bonds
Keywords: Ķīmija; JONU ŠĶIDRUMI; MIHAELA PIEVIENOŠANA; α,β-NEPIESĀTINĀTIE KARBONILSAVIENOJUMI; FLUORĪDA ANJONS