Universālā rīku būves platforma un tās lietojums klašu diagrammu redaktora izstrādē - Sproģis, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2007)
Šajā darbā ir aprakstīta jauna grafisko rīku būves platformu, kā arī nodemonstrēts tās praktisks lietojums klašu diagrammu redaktora izstrādē. Šīs platformas pamatdoma ir atdalīt rīka grafiskās informācijas apstrādi no semantiskās, katru glabājot savā metamodelī. Rīka grafiskai apstrādei paredzēto informāciju apraksta prezentācijas metamodelis, rīka semantiskai apstrādei paredzēto informāciju apraksta domēna metamodelis, bet sadarbība starp šiem metamodeļiem tiek realizēta caur transformācijām. Tādējādi transformācijas tiek padarītas par ļoti būtisku šīs platformas arhitektūras sastāvdaļu.

The purpose of this paper is to describe a new graphical tool-building platform and demonstrate its practical usage implementing class diagram editor. The main idea of this platform is to separate graphical information processing from semantic, storing them in different metamodels. Graphical information processing is described by presentation metamodel, semantic information processing is described by domain metamodel, but cooperation is organized through transformations. Hence, transformations are essential part of this platforms architecture.
Universal tool building framework and its application in developing class diagram editor
Keywords: Datorzinātne