Laboratoriskie rādītāji agrīna mirstības riska novērtēšanā multidisciplināra stacionāra intensīvās terapijas nodaļā pacientiem ar sadzīvē sākušos sepsi - Aksiks, Jēkabs (Latvijas Universitāte, 2022)
Ievads. Sepse ir dzīvību apdraudoša akūta saslimšana, kas raksturojas ar pastiprinātu un disfunkcionālu imūnsistēmas atbildi uz infekciju. Tā izpaužas ar orgānu bojājumu, kam nepieciešama ātra terapijas uzsākšana. Ir būtiski identificēt sepses pacientus ar strauju slimības progresiju, kuriem ir agrīns mirstības risks. Ir pieejami dažādi ātri veicami, lēti laboratoriskie izmeklējumi, ko varētu izmantot agrīnas septiņu dienu mirstības riska novērtēšanā. Mērķis. Noskaidrot dažādu laboratorisku rādītāju saistību septiņu dienu mirstībai un novērtēt, kā tos varētu izmantot sepses mirstības rādītāju paredzēšanā intensīvās terapijas nodaļā (ITN). Metodes. Retrospektīvā kohorta pētījumā no 2020. gada janvāra līdz 2020. gada decembrim tika vērtēta septiņu dienu mirstība pacientiem ar sadzīvē sākušos sepsi, kas stacionēti intensīvās terapijas nodaļā 24h laikā pēc nonākšanas stacionārā. Tika apkopoti laboratoriskie rādītāji: C reaktīvais olbaltums (CRO), laktāts, pH, leikocītu un trombocītu skaits. Tāpat tika vērtētas pacientu īpatnības, un aprēķināti standartizēto slimības smaguma skalu vērtējumi, iestājoties stacionārā un pirmajās 24h stacionēti ITN. Rezultāti. Septiņu dienu sepses mirstība pētījuma grupā bija 51% (25/49). 70% mirušo pacientu bija vecumā virs 70 gadiem. 77% (10/13) mirstība bija pacientiem, kuri iestājās stacionārā ar septisku šoku. 62% (16/26) mirstība bija pacientiem, iestājoties stacionārā ar izmainītu apziņu. APACHE-II mediāna izdzīvojušiem pacientiem bija 20,5 (IQR = 12), bet mirušiem pacientiem – 35,0 (IQR = 17) (p<0,001). Ar leikocītu skaitu NMC ≥15×109/L septiņu dienu mirstība bija 65%, bet ar leikocītu skaitu 6-14,9×109/L – tā bija 28% (p<0,05). Hipoglikēmija asociējās ar 80% mirstību, savukārt, normoglikēmiskiem pacientiem mirstība bija 33% (p<0,05). ITN septiņu dienu mirstība laktātam ≥4 mmol/L bija 70%, bet <4 mmol/L – 33% (p<0,01). pH ITN septiņu dienu mirstība pie pH ≤7,3 bija 61%, toties >7,3 – tikai 28% (p<0,05). Septiņu dienu mirstībai izredžu attiecība (OR) ITN laktātam (mmol/L) un pH×100 bija attiecīgi 1,35 un 0,96 (p<0,05), bet NMC hipoglikēmijai un leikocītu skaitam (109/L) OR bija attiecīgi 8,00 un 1,09 (0,05). APACHE-II precizitāte bija augstāka (AUROC = 0,90, p<0,01) nekā visprecīzākajam laboratoriskajam rādītājam – seruma laktātam (AUROC = 0,83, p<0,01). Secinājumi. Mirstība atlasītajai pacientu populācijai bija augstāka nekā citos pētījumos. Leikocītu skaits, glikēmija, ITN iegūtais laktāts un pH atšķiras starp izdzīvojušiem un mirušiem pacientiem un spēj novērtēt septiņu dienu mirstības risku ITN stacionētiem pacientiem, bet neviens no šiem rādītājiem nespēja sasniegt APACHE-II skalas prognostisko kapacitāti.

Introduction. Sepsis is an acute life-threatening syndrome, which is associated with disorganized host immune response. It can lead to organ dysfunction which requires urgent initiation of treatment. It is crucial to identify septic patients at high risk for clinical deterioration and early seven-day mortality. Many common inexpensive laboratory tests are available that could be used to predict seven-day sepsis-associated mortality. Aim of study. Evaluate association between laboratory parameters and mortality rate and assess if they can be used to predict sepsis-associated mortality in intensive care unit. Methods. This was a retrospective cohort study which examined seven-day mortality in community-onset sepsis patients from January 2020 until December 2020 which were admitted to intensive care unit within 24 hours after hospitalization. Common laboratory test results such as C reactive protein (CRP), lactate, pH, white blood cell (WBC) count and platelet (PLT) count, as well as characteristics of patients were acquired. Standardized severity scores were calculated during admission and within the first 24 hours in ICU. Results. Seven-day mortality rate in the study group was 51% (25/49). 70% of non-survivors were age 70 or more. 77% (10/13) of non-survivors manifested with septic shock during admission. 62% (16/26) mortality rate was in patient group with new-onset confusion. The median APACHE-II score in survivors was 20.5 (IQR = 12), but in non-survivors – 35.0 (IQR = 17) (P<0.001). Mortality with WBC count ≥15×109/L was 65%, but in patients with admission WBC count 6–14.9×109/L– 28% (P<0.05). Hypoglycemia was associated with 80% mortality but euglycemic patients had mortality rate of 33% (P<0.05). Mortality in ICU patients with serum lactate level ≥4 mmol/L was 70%, but with <4 mmol/L – 33% (P<0.01). pH ≤7.3 in ICU was associated with 61% mortality rate but pH >7.3 – with 29% mortality. Odds ratio (OR) for ICU lactate (mmol/L) and pH×100 was 1.35 and 0.96 respectively, but in ED OR for hypoglycemia, WBC count, was 8.00 and 1.09 respectively. APACHE-II score was more accurate (AUROC = 0.90, P<0.01) than most precise laboratory parameter – serum lactate (AUROC = 0.83, P<0.01). Conclusions. The results demonstrate high mortality rates among ICU patients with community-onset sepsis, as compared to other studies. WBC count, blood glucose, lactate and pH levels differ among survivors and non-survivors and can predict seven-day mortality in septic ICU patients, however, none of these laboratory values can exceed the predicting capacity of APACHE-II score.
Community-onset sepsis associated early mortality assessment with laboratoric parameters in intensive care unit of a multidisciplinary hospital
Keywords: Medicīna; sepse; sadzīvē iegūts; sadzīvē sācies; intensīvā terapija; laktāts