Ekonomikas attīstība un cīņa ar nabadzību Eiropā un Latvijā - Dolotova, Elvita (Latvijas Universitāte, 2020)
Ekonomikas attīstība un izaugsme, kā arī nabadzības samazināšana ir savstarpējie saistītie jēdzieni. Kopējo ekonomikas izaugsmi ietekmē daudzi faktori: patēriņš, eksports, inflācija, situācija darba tirgū u.c. Lai atbalstītu cilvēkus, ka atrodas grūtajos materiālajos apstākļos, pastāv Eiropas un valsts pasākumi, kuru mērķis ir mazināt nabadzību, sociālo atstumtību un nevienlīdzību. Darba mērķis ir noteikt ekonomiskās izaugsmes ietekmi uz nabadzības samazināšanu, nabadzības cēloņus un nabadzības samazināšanas plānoto pasākumu un mērķu efektivitātes izvērtējums. Literatūras un datu analīzes, kā arī ekspertu interviju rezultātā autore ir izstrādājusi ieteikumus nabadzības un ar to saistīto parādību ierobežošanai. Atslēgvārdi: ekonomikas attīstība un izaugsme, nabadzība, sociālā atstumtība, nevienlīdzība, cīņa ar nabadzību.

Economic development and growth, as well as poverty alleviation are interrelated concepts. Overall economic growth of a state is influenced by numerous factors such as consumption, export, inflation, the labour market situation, etc. European and national level measures, the aim of which is to reduce poverty, social exclusion and inquality, exist to support people who suffer from difficult material circumstances. The aim of present paper is to determine the impact of economic growth of a state on poverty alleviation, causes of poverty and evaluaion of the effectiveness of planned poverty alleviation measures and goals. As a result of literature and data analysis as well as the experts’ interview, the author has developed proposals for reduction of poverty and related phenomena. Key words: economic development and growth, poverty, social exclusion, inquality, poverty alleviation.
Economic development and poverty alleviation in Europe and Latvia
Keywords: Ekonomika; ekonomikas attīstība; ekonomikas izaugsme; sociālā atstumtība; nevienlīdzība; cīņa ar nabadzību