Latvijas Universitātes Mākslas vēstures kabinets (1921–1937) - Pārstrauta, Ilana (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba mērķis ir izpētīt Latvijas Universitātes Filoloģijas un filozofijas fakultātes Mākslas vēstures kabineta izveidi, attīstību un nozīmi Latvijas mākslas vēstures izglītībā 20. gadsimta 20. un 30. gados, līdz tā reorganizācijai par Latvijas Universitātes Mākslas muzeju (1937). Kabinets darbojies tikai sešpadsmit gadus, bet atstājis ievērojamu kolekciju – tēlniecības nolējumus, keramiku, numismātiku un vizuālās reprodukcijas. Kolekcija ir saglabājusies, tā ir sava laika zinātniskās attīstības lieciniece un daļa no universitāšu zinātniskā mantojuma.

The aim of the work is to investigate the establishment, development and significance of the Art History Cabinet of the Faculty of Philology and Philosophy of the University of Latvia in the education of Latvian art history in the 20s and 30s of the 20th century, until its reorganization as the Art Museum of the University of Latvia (1937). The cabinet operated only for sixteen years, but left a significant collection – sculptural casts, ceramics, numismatics and visual reproductions. The collection has been preserved, it is a witness of the scientific development of its time and part of the scientific heritage of the universities.
Cabinet of Art History of the University of Latvia (1921–1937)
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Latvijas Universitātes vēsture; Mākslas vēstures kabinets; Filoloģijas un filozofijas fakultāte; Mākslas kabinets; Latvijas Universitāte