Krievijas asā vara Latvijā pēc 2022. gada - Mūrniece, Auce (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba tēma ir “Krievijas asā vara Latvijā pēc 2022. gada”. Krievija jau kopš 1990. gadiem īsteno dažādas aktivitātes, kas rada draudus Latvijai. Kopš 2014. gada Krievijas kara Ukrainā uzsākšanas, Krieviju iespējams traktēt kā asās varas īstenotāju, kas nozīmē, ka tā ar piespiešanu un maldināšanu cenšas panākt savas ārpolitiskās intereses, radot apdraudējumu citām valstīm, pētījuma kontekstā – Latvijai. Pētījuma mērķis ir izpētīt Krievijas aso varu Latvijā no 2014. līdz 2022. gadam un no 2022. gada līdz 2024. gadam, salīdzinot, kādas izmaiņas novērojamas Krievijas pielietoto asās varas instrumentu un metožu klāstā pret Latviju. Pētījuma gaitā izpētīti tādi termini kā maigā un asā vara, izpētīta Krievijas ārpolitikas vēsturiskā attīstība, Krievijas pāreja no maigās uz aso varu, Latvijas-Krievijas attiecību dinamika un izpētīti divi periodi – 2014.-2022. gads un 2022.-2024., kas pētījuma noslēgumā salīdzināti, lai sasniegtu pētījuma mērķi.

The topic of the master’s thesis is “Russia’s sharp power in Latvia after 2022”. Since the 1990s, Russia has been implementing various activities that pose threats to Latvia. Since 2014, Russia’s war in Ukraine, it is possible to treat Russia as an executor sharp power, which means that it is trying to achieve its foreign policy interests, creating threats to other countries, in the context of the thesis – to Latvia. The aim of the thesis is to study Russia’s sharp power in Latvia from 2014 to 2022 and from 2022 to 2024, comparing what changes can be observed in the range of tools and methods of sharp power used by Russia against Latvia. The thesis explores terms such as soft and sharp power, as well as the historical development of Russian foreign policy, Russia’s transition from soft to sharp power, the dynamics of Latvian-Russian relations, and two periods – 2014.-2022. and 2022.-2024., which were compared at the end of the thesis in order to achieve the goal.
Russia’s Sharp Power in Latvia After 2022
Keywords: Politikas zinātne; Latvija; Krievija; asā vara; draudi; drošība