Kūdras termiskās sadalīšanās procesi un produkti - Poršņovs, Dmitrijs (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbs ir veltīts kūdras termiskajai pārstrādei un tās karbonizēto atlikumu īpašību izpētei. Pētīti zemās temperatūras pirolīzes (termokondensācijas) un augstās temperatūras pirolīzes (karbonizācijas) cietie atlikumi. Tāpat ir pētīti un salīdzināti agrākos pētījumos iegūtie kūdras termiskās analīzes dati. Ir pierādīta zināmas bioloģiskās pieejamības saglabāšanās kūdras termokondensācijas cietā atlikuma gadījumā un naftas produktu biodegradācijas procesu iespējamība uz tā virsmas. Dots ieteikums būtiskai kūdras termokondensācijas produkta sorbcijas un ekspluatācijas īpašību uzlabošanai. Ir pierādīta Cu un Ag nanodaļiņu veidošanās, ar atbilstoša metāla sāļiem piesātinātās kūdras pirolīzes rezultātā. Darba ietvaros ir izmantotas sekojošas analītiskās metodes: gravimetrija, Furjē transformācijas infrasarkanā spektroskopija (FTIR), diferenciāltermiskā analīze (DTA), diferenciāltermiskā gravimetrija (DTG), termogravimetrija (TG), skenējošā elektronmikroskopija (SEM)un citas.

The work is devoted to the processes of thermal conversion of peat and examination of its carbonised residue properties. Carbonised residues of low temperature pyrolysis (thermocondensation) and high temperarature pyrolysis (carbonisation) have been studied. Processes of peat thermal decomposition are investigated by thermal analysis, using analysis and comparison of the obtained results of earlier studies. Capability of the oil hydrocarbon biodegradation process on the surface of thermocondensed peat has been proven. Recommendation for significant improvement of a sorption end exploitation characteristics of the thermocondensed peat have been developed. Formation of Ag and Cu nanoparticles in the pyrolysis process of peat, impregnated with salts of corresponding metal has been proven. The following analytical methods were used: gravimetry, FTIR spectoscopy, DTA, DTG, TG, SEM, BET, XRD, analytical pyrolysis with MS, FDA, DHA and urea enzimatic tests.
Processes and products of peat thermal decomposition
Keywords: Vides zinātne