LC-MS/MS metodes izstrāde otrās izvēles prettuberkulozes zāļu vielu un to metabolītu kvantitatīvai noteikšanai asins plazmā - Gukālova, Baiba (Latvijas Universitāte, 2022)
LC-MS/MS metodes izstrāde otrās izvēles prettuberkulozes zāļu vielu un to metabolītu kvantitatīvai noteikšanai asins plazmā. Gukālova B., zinātniskā vadītāja Dr. chem. Grīnberga S. Maģistra darbs, 52 lappuses, 12 attēli, 11 tabulas, 7 pielikumi, 56 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darbā apkopota literatūra par LC-MS/MS pielietošanas iespējām otrās izvēles prettuberkulozes zāļu vielu un to metabolītu kvantitatīvai noteikšanai, raksturotas bioloģisko paraugu sagatavošanas metodes. Darba gaitā tika pārbaudītas dažādas paraugu sagatavošanas metodes, veikta hromatogrāfisko un masspektrometrisko apstākļu pielāgošana kvantitatīvai prettuberkulozes zāļu un to metabolītu noteikšanai asins plazmā. Izstrādātā metode tika validēta atbilstoši EMA validācijas vadlīnijām.

Development of a LC–MS/MS method for quantitative determination of second–line anti–tuberculosis drugs and their metabolites in blood plasma. Gukālova B., supervisor Dr. chem. Grīnberga S. Master thesis, 52 pages, 12 figures, 11 tables, 7 appendices, 56 literature references. In Latvian. The theoretical part of this thesis contains a literature review of biological sample preparation and methods for quantitative analysis of second-line anti–tuberculosis drugs and their metabolites by LC-MS/MS. During this study, various sample preparation methods, chromatographic and mass spectrometric parameters were experimentally tested for quantitative determination of anti–tuberculosis drugs and their metabolites in blood plasma. The developed method was validated according to the EMA validation guidelines.
Development of a LC–MS/MS method for quantitative determination of second–line anti–tuberculosis drugs and their metabolites in blood plasma
Keywords: Ķīmija; LEVOFLOKSACĪNS; LINEZOLĪDS; BEDAKVILĪNS; DELAMANĪDS; METABOLĪTI