Java valodas konkurētspēja spēļu izstrādē - Zariņš, Francis (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbā tiek izpētītas Java valodas iespējas spēļu izstrādē un izstrādāto spēļu konkurētspēja spēļu industrijā. Galvenais darba mērķis ir apstiprināt vai apgāzt uzskatu, par to, ka Java ir slikta izvēle spēļu izstrādei. Pētījuma gaitā tiek apskatītas spēļu izstrādes tehniskās prasības, tiek pārbaudītas Java un C++ valodas iespējas, apskatītas dažas no populārajām spēlēm, kā arī tiek izanalizēti daži no populārākajiem spēļu izstrādes rīkiem. Lai izpētītu Java valodas iespējas, ir jāveic sekojoši uzdevumi: jāsalīdzina Java un C++ valoda, jāizpēta veidi kā tiek nodrošināta piekļūve fizikālajām ierīcēm. Visbeidzot ir jāizpēta abu valodu spēļu izstrādes rīku sniegtās iespējas un jānosaka, kurā programmēšanas valodā ir pieejama labāka rīku izvēle. Pētījuma rezultātā tika noskaidrots, ka Java ir pilnībā piemērota valoda spēļu izstrādei, taču ir ierobežotas iespējas spēli optimizēt un portēt uz spēļu konsolēm. C++ valoda ir labāka izvēle gadījumos, ja spēlei ir nepieciešams liels procesora un grafikas kartes patēriņš un izstrādātāji ir augstu kvalificēti un viņiem ir pieejami laika un naudas resursi spēles optimizācijai.

In this work we look into what Java language can offer for game development and also we find out the competitiveness of games developed by Java in the gaming industry. The main goal is to confirm or disprove the opinion that Java is a poor choice for game development. During the research following things are being checked: game development technical requirements, Java and C ++ language features, check some of the popular games and also the analysis of the most popular game development tools is performed. To explore the Java language possibilities the following tasks must be achieved: there is a need to compare the Java and C ++ language, after that the ways how the access to physical devices is provided for these languages, and then lastly it is required to explore the opportunities of game development tools available in both languages and based on that to determine which programming language has a better choice of tools. The study shows that Java is a fully suitable language for the development of games, but there are limited opportunities to optimize and port the game to gaming consoles. C++ language is a better choice in those cases when a game requires a lot of CPU and GPU resources and developers have a high experience and access to the money and time resources for game optimization.
Competitiveness of Java language in game development
Keywords: Datorzinātne; Java; spēle; LibGDX; C++; etalonuzdevumi