Tūrisma terminoloģijas morfosemantiskās vārdu veidošanās paņēmienu salīdzinošā analīze franču un latviešu valodā - Vilmane, Gita (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī pētījuma mērķis ir noteikt un salīdzināt morfosemantiskās vārdu veidošanās paņēmienus tūrisma terminos no franču un latviešu valodas tūrisma brošūrām. Pētījuma pirmajā daļā izstudēti terminoloģijas modeļi un nodefinēts termins. Šajā daļā mēs izceļam tūrismu kā specialitātes jomu, kurā apskatām tūrisma terminoloģijas raksturīgākās iezīmes, kā arī akcentējam morfosemantiskās vārdu veidošanās paņēmienus, kas tiek pielietoti terminu izveidē. Pētījuma otrā daļa ir veltīta tūrisma terminu morfosemantiskās vārdu veidošanās paņēmienu salīdzinošajai analīzei, kas tika atsegti no franču un latviešu valodas brošūrām. Tad tiek pētīts, kādi paņēmieni dominē un kādas ir to īpašības. Pētījuma rezultāti norāda, ka franču valodā visizplatītākie ir sufiksālie termini, tāpat kā latviešu valodā.

The present research aims to define and compare morphosemantic word formation processes of tourism terms found in tourism brochures in French and Latvian languages. The first part of our study figures multiple terminology models and definition of a term, where we look through tourism terminology characteristics in a domain of specialty that is tourism. This part accentuates morphosemantic word formation processes used in creation of terms. The second part is dedicated to comparative analysis of morphosemantic word formation of tourism terms uncovered in French and Latvian language brochures. Then we study which processes predominate and what are their particularities. Research results show that in French language the most used are suffix terms, equally as in Latvian language.
Comparative analysis of morphosemantic word-formation processes of tourism terminology in French and Latvian
Keywords: Valodniecība; terminoloģija; tūrisms; leksiskā semantika; vārdu veidošanās; morfosemantika