Katoļu garīdzniecības pretošanās padomju režīmam Latvijā no 1944.g. – 1947.gadam: Antona Juhņeviča un Ludviga Štagara darbības piemēri - Kalnačs, Vitālijs (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra grāda tēma ir: Katoļu garīdzniecības pretošanās Padomju režīmam Latvijā no 1944. g. - 1947. gadam: Antona Juhņeviča un Ludviga Štagara piemēri. Izmantojot A. Juhņeviča un L.Štagara piemērus, maģistra darbs atklāj katoļu garīdzniecības iesaistīšanos pretošanās kustībās. Avotu un literatūras analīzes rezultātā noskaidrots, kāpēc garīdznieki iesaistījās kustībā, kāda bija okupācijas režīma ietekme un kāda bija Padomju varas attieksme pret Baznīcu. Darba pētījumā atklāts, kāda bija Latvijas garīdznieku loma un nozīme nacionālājā pretošanās kustībā, parādot kā garīdznieki, iesaistījās tādos notikumos, kā pretošanās režīmam, tieša piedalīšanās kādas partizānu grupas darbībā, nacionālo partizānu materiāla atbalstīšana, kā arī sadarbība ar represīvajām struktūrām. , , pretošanās kustība.

The theme of a masters thesis is: the Catholic clergy's resistance to the Soviet regime in Latvia from 1944-1947: examples of Antons Juhnevics and Ludvigs Stagars. Through the examples of the A.Juhnevics and L.Stagars, masters thesis reveal the involvement of Catholic clergy in the resistance movements. The analysis of the sources and literature, showed why the clerics engaged in the movement, what was the effect of the occupation regime and what was the attitude of the Soviet power towards the Church. The study of the theses reveals the role of Latvian clerics in the national resistance movement, direct participation in the activities of a resistance group, support of national resistance materially and spiritually, and cooperation with repressive bodies. Keywords: clergy, Soviet regime, resistance movement.
Resistance of Catholic Clergy against the Soviet Regime in Latvia, 1944 – 1947: Cases of Antons Juhņevičs and Ludvigs Štagars
Keywords: Vēsture; garīdzniecība; padomju režīms; pretošanās kustība; partizāni