Darba dalīšana starp dzimumiem tradicionālā sabiedrībā - latviešu dainās un ebreju, musulmaņu sabiedrībā - Borovkova, Alise (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba tēma ir “Darba dalīšana starp dzimumiem tradicionālās sabiedrībās- latviešu dainās un ebreju, musulmaņu sabiedrībā.” Autore šo tēmu izvēlējās, jo jautājums par darba dalīšanu starp dzimumiem, neskatoties un formāli pastāvošo dzimumu vienlīdzību, joprojām ir aktuāls. Tāpēc šī darba ietvaros autore vēlas izpētīt darba dalīšanu starp dzimumiem tradicionālā sabiedrībā, izmantojot ebreju, musulmaņu un latviešu dainās atspoguļoto sabiedrības dzimumu struktūru. Darba ietvaros autore salīdzinās kopīgās un atšķirīgās iezīmes darba dalīšanā starp ebreju, musulmaņu un latviešu sabiedrībām- no vienas puses tradicionālām, bet no otras puses kultūras ziņā ļoti atšķirīgām. Tā kā mūsdienās pastāv arvien lielāka globalizācija un kultūru saplūšana, ir svarīgi izprast arī atšķirīgas kultūras un atrast to kopējās iezīmes. Autore piekrīt E.Dirkema uzskatam, ka sociālā noslāņošanās, kas izpaužas darba dalīšanā, ir sabiedrības attīstības pakāpes rādītājs. Darba dalīšana sabiedrībā tiek uzskatīta par sabiedrības attīstības mērauklu, tas liecina, ka sabiedrība ir sasniegusi noteiktu attīstības pakāpi. Jo augstāk attīstīta sabiedrība, jo detalizētāka darbu dalīšana, līdz ar to paaugstinās cilvēku dzīves kvalitāte. Jebkurā sabiedrībā pastāv darba dalīšana, tā izriet gan no cilvēka fiziskās, gan intelektuālās attīstības, kā arī no dabas dotajām dzimuma atšķirībām. Tradicionālajās sabiedrībās, neskatoties uz ģeogrāfiski atšķirīgajām atrašanās vietām, pastāv daudz kopīgu iezīmju darba dalīšanā starp dzimumiem- sievietes tradicionālajās sabiedrībās bija saistītas ar māju un pavardu, savukārt vīrieši veica fiziski smagākos darbus un nodrošināja ģimeni ar iztiku.

Subject of the Master thesis is “Gender-based work division in traditional societies – in Latvian folksongs and Hebrew and Muslim societies.” The author has chosen this subject since the issue of gender-based work division is still current despite the formally existing gender equality. Therefore the author wishes to study within the framework of this thesis the division of work between genders in traditional society, using social gender structure, reflected in the Hebrew, Muslim and Latvian folksongs. Within the framework of the study the author will compare common and different features in regard to division of work in Hebrew, Muslim and Latvian societies – traditional societies on the one hand, but very different in terms of culture on the other hand. Since increasing globalization and merge of cultures is still prominent today, it is important to understand different cultures and find their common features as well. The author agrees with the idea of E. Dirkem, that social stratification, which manifests itself in work division, is the indicator of the degree of development of society. Division of work in society is considered to be standard reference point of the social development – it proves that the society has reached a certain level of development. The higher the development of the society, the more detailed the work division is, therefore the quality of people’s life increases. Work division exists in any society; it results both from the physical and intellectual development of a person, as well as the naturally determined gender differences. Despite geographically different locations, the traditional societies share many common features in regard to work division between genders – women in traditional societies were related to caring for home and hearth, while the men performed physically demanding works and provided for the families.
Gender-based work division in tradicional societies - in Latvian folksongs and Hebrew and Muslim societies
Keywords: Juridiskā zinātne; darba dalīšana starp dzimumiem; tradicionāla sabiedrība; ebreju tiesības; musulmaņu tiesībās; latviešu dainas