Naida runa un atbildība par to - Verbicka, Santa (Latvijas Universitāte, 2023)
Naida runa mūsdienās ir kļuvusi par nopietnu problēmu. Valstīm ir aktīvi jāstrādā pie tās ierobežošanas, nepārkāpjot vārda brīvības tiesību robežu. Naida runa tiesību doktrīnā ir plaši pētīta, tomēr praksē vēl joprojām pastāv vairāki problēmjautājumi par tiesību normu interpretāciju, piemērošanu. Tāpēc ir nepieciešams izpētīt, kādi ir galvenie problēmjautājumi un iespējamie risinājumi, lai vainīgās personas tiktu sodītas, kā arī lai preventīvi atturētu personas no naida runas nozieguma. Pētījuma rezultātā noskaidrots, ka pastāv būtiski šķēršļi naida runas apkarošanai. Autore uzskata, ka naida runas ierobežošanai nepieciešams veikt Krimināllikuma grozījumus, kā arī noteikt administratīvo atbildību par naida runu.

Hate speech has become a serious problem. States must actively work to limit it without infringing the right of freedom of expression. Hate speech has been widely studied in the doctrine of law, but in practice there are still a number of issues relating to the interpretation and application of the law. It is therefore necessary to examine the main challenges and possible solutions for the prosecution of perpetrators and to deter individuals from a hate speech crime. The study shows that there are significant obstacles to combating hate speech. The author believes that limiting hate speech requires amendments to the Criminal Law, as well as adopting administrative responsibility for hate speech.
Hate speech and responsibility for it.
Keywords: Juridiskā zinātne; naida runa; naida noziegums; nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida un nesaticības izraisīšana; sociālais naids; vārda brīvība