Ziemas un pavasara sezonas veidu izvērtējums pēc Gulbenes meteoroloģiskās stacijas novērojumiem - Miķelsone, Aiva (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā „Ziemas un pavasara sezonas izvērtējums pēc Gulbenes meteoroloģiskās stacijas novērojumiem” par galveno mērķi izvirzīts – klasificēt ziemas (Decembris – Februāris) un pavasarus (Marts – Aprīlis) klimatiskajos tipos Gulbenes rajona piemērā un izvērtēt saikni, kāda ir ziemas laika apstākļu ietekme uz pavasari un pēc kāda ziemas tipa sekos pavasara tips. Klimatisko ziemas un pavasara sezonu tipu izdalīšana un to raksturojums veikts, balstoties uz vidējo gaisa temperatūru un nokrišņu izejas datiem pēc Gulbenes meteoroloģiskās stacijas novērojumiem par laika periodu no 1931./32. līdz 2004./05. gadam. Par pamatu klimatisko tipu izdalīšanai, kas aprobēts Gulbenes rajona piemērā, tika ņemta Tartu Universitātes Ģeogrāfijas Institūta (Igaunija) izveidotā metodoloģija par ziemas un pavasara klimatiskajiem tipiem. Visplašākais pavasaru tipu diapazons, ar vislielāko variāciju, kuri seko pēc attiecīgajiem ziemas sezonas klimatiskajiem tipiem ir agri, silti vai vēsi un sausi vai lietaini pavasari, turklāt raksturīgākais Gulbenes rajonam ziemas sezonas klimatiskais tips ir vidēji mērenas un skarbas ziemas, pēc kurām seko visvairāk pavasara sezonas klimatiskie tipi. Atslēgvārdi: klimats, ziemas sezona, pavasara sezona, Gulbene.

The aim of author’s bachelor study „The evaluation of winter and spring seasons according to observations of Gulbene meteorological station” is to classify winter and spring seasons in types and to assess the influence of winter weather conditions on the spring season. Using some statistical methods and on the basis of defined meteorological parameters - average air temperature and annual monthly precipitation - data recorded for winter (December – February) and spring (March – April) months has been classified into various types during 1931/32 - 2004/05. The methodology used in this study has been designed by the Institute of Geography (University of Tartu, Estonia) and approbated to Gulbene’s circumstances. Very important was to analyse connections between winter and spring types what kind of spring types follows to winter types. After the warm winters came early springs. After the mild winters came 1 warm spring, 3 normal and 1 late spring. After the mild winters came 1 normal, 2 early and 2 late springs. After the normal winter came 6 normal, 1 late and 5 warm springs. After the cold winter came 1 late, 1 normal and 2 early springs. After severe winters came 1 late and 2 normal springs. Key words: climate, winter season, spring season, Gulbene.
Evaluation of winter and spring season types according to observations of the meteorological station of Gulbene
Keywords: Ģeogrāfija