Mūsdienīgas aptiekas kosmētikas formu izpēte un to produktu patērētāju viedokļa analīze - Ņekrilova, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2022)
Mūsdienās kosmētikas līdzekļu popularitāte un patēriņa apjoms strauji pieaug. Kosmētiskajos līdzekļos esošās sastāvdaļas spēj iedarboties uz ādas lokāli un tādējādi ietekmēt vispārējo ādas veselību. Bakalaura darba mērķis ir aprakstīt populāras aptiekas kosmētikas formas, kas mūsdienās tiek pielietotas aptiekās pieejamo kosmētisko produktu izstrādē un izvērtēt sabiedrības viedokli par aptiekas kosmētiskajiem līdzekļiem. Bakalaura darba uzdevumi: aprakstīt populāras aptiekas kosmētikas formas, biežākās aktīvās vielas kosmētikas līdzekļos, veikt problemātiskas ādas kopšanas līdzekļu sastāvu un to ražošanas tehnoloģijas patentu analīzi, veikt problemātiskas ādas kopšanas līdzekļu izvērtējumu un to patērētāju anketēšanu. Aptaujas rezultāti liecina, ka respondentiem trūkst informētības par to kas ir “aptiekas kosmētika”, bet kopumā respondentiem ir pozitīvs viedoklis par kosmētikas lietošanu ikdienā.

Today, the popularity and volume of cosmetics is growing rapidly. The ingredients in cosmetics are able to act locally on the skin and thus affect the overall health of the skin. The aim of the bachelor's thesis is to describe the popular forms of medical cosmetics that are currently used in the development of cosmetic products available in pharmacies and to assess public opinion about medical cosmetics. The tasks were to describe popular forms of medical cosmetics, the most common active substances in cosmetics, to analyze the composition of skin problem care products and their production technology patents, to evaluate skin problem care products, and to conduct buyer survey. The results show that the respondents lack awareness of what is “pharmacy cosmetics”, but in general respondents have a positive opinion about daily use of cosmetics.
Research of modern medical cosmetics forms and consumer opinion analysis of this type of products
Keywords: Farmācija; aptiekas kosmētikas formas; kosmētiskie līdzekļi; kosmētikas ražošanas tehnoloģijas; problemātiskas ādas kopšanas līdzekļu izvērtējums; anketa