Kolagēnu saturošu līdzekļu aprite aptiekā un iedzīvotāju informētība par tā lietošanas ieguvumiem - Golvere, Nikola (Latvijas Universitāte, 2021)
„Kolagēns” - mūsdienu aktualitāte gan skaistumkopšanas nozarē, gan medicīnā. Pēdējā laikā kolagēns ir ieguvis īpašu popularitāti, plaši tiek apspriesta tā izmantošana uztura bagātinātāju veidā un kā skaistumkopšanas produktu sastāvdaļa. Darba mērķis ir izpētīt pieprasītāko kolagēnu saturošo līdzekļu apriti vienā aptiekā Ogrē par laika preiodu no 2020. gada 1.aprīļa līdz 2021. gada 1. aprīlim, kā arī apkopot datus par iedzīvotāju informētību par kolagēnu saturošu uztura bagātinātāju lietošanas ieguvumiem. Rezultāti rāda, ka pieprasītākais kolagēnu saturošais uztura bagātinātājs šajā aptiekā ir Cemio gemze, šis ir klientiem cenas ziņā izdevīgākais šāda veida uztura bagātinātājs, turklāt tika konstatēts, ka šāda veida uztura bagātinātājos lielākoties tiek izmantots I un II tipa kolagēns. Aptaujas dati liecina, ka iedzīvotāji lielākoties ir informēti par kolagēna lietošanas ieguvumiem.

Collagen has become a popular subject in both the beauty industry and medicine. Recently, collagen has gained popularity, its use in the form of food supplements and as an ingredient in beauty products is widely discussed. The aim of the study is to study the circulation of the most demanded collagen-containing products in one pharmacy in Ogre for the period from April 1, 2020 to April 1, 2021, as well as to collect data on public awareness of the benefits of using collagen-containing food supplements. Analyzing the obtained data it was concluded that the most demanded collagen-containing food supplement in this pharmacy is Cemio gemze, this is also the most cost-effective food supplement of this type for customers in addition, it was found that collagen types I and II are mainly used in this type of food supplement. The survey found that the majority of the population is aware of the benefits of using collagen.
Circulation of collagen - containing products in pharmacies and public awareness of the benefits of it's use
Keywords: Farmācija; kolagēns; proteīns; uztura bagātinātāji; hidrolizēts kolagēns; natīvais kolagēns