Ārsta ambulatorā darba struktūra psihiatrijā - Freimane, Laura (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba aktualitāte: Ambulatorās darba struktūras kvalitatīva darbība psihiatrijā ir sabiedrības garīgās veselības pamats. Šī pētījuma veikšanas iemesls ir arvien pieaugošās prasības dokumentācijas aizpildīšanai ambulatorajās praksēs, nepalielinot tam paredzēto laiku un personālu. Rezultātā, iespējams, zūd daba kvalitāte, ārsts tiek nevajadzīgi pārslogots, pietrūkst laika rekomendāciju sniegšanai. Mērķis: Izvērtēt vizītei paredzētā laika izlietojumu, sniegt rekomendācijas psihiatra ambulatorā darba uzlabošanai. Materiāli un metodes: Pētījums – aprakstošs, analītisks, vairāku grupu, salīdzinošs, nejaušināts. Izmantotā metode – hronometrēšana; tika uzņemts pacienta vizītes laiks pie psihiatra, noskaidrots, cik laika aizņem katra darbība. Iegūtā informācija tika apkopota un analizēta. Rezultāti: Izvērtēts laika izlietojums 180 ambulatorās pacientu vizītēs, iedalot tās pēc mērķa. Secinājumi:  Lielākais ambulatoro vizīšu skaits psihiatram šajā pētījumā bija plānveida bez terapijas korekcijas 83 (66,11%) ar vidējo laiku 9,03 minūtes  Lielāko vizītes laiku aizņēma dokumentācijas aizpildīšana visos vizīšu veidos, izņemot pirmreizēju pacientu  Pieņemšanas laikā saruna ar pacientu un dokumentu rakstīšana lielākajā daļā vizīšu notika vienlaicīgi  25 vizītēs no apskatītajām tika pārsniegts tām paredzētais laiks  Lielākais vidējais vizītes laiks bija plānveida vizītei pirms nosūtīšanas uz Veselības un darbaspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju ( – 45,6 minūtes, bet mazākais – vizītei bez pieraksta, recepšu izrakstīšanai – 4,93 minūtes

The outpatient department work structure of a medic in psychiatry Author: Laura Freimane, 6th year student of medicine, Faculty of Medicine, University of Latvia. Thesis supervisitor: Asoc. prof. Dr. Vladimirs Kuzņecovs, MD, PhD. Topicality of the thesis: A qualitative activity of the outpatient work structure is the basis for mental health of the society. The reason for this research is still increasing requirements for documentation fulfillment in outpatient practices without adding the time and personeel for this. This evantually results in a loss of quality, the doctor is unnecessarily overloaded and there is lack of time for giving recommendations. The aim: To evaluate the use of estimated time for an appointment, give recommendations for improving psychiatrist’s outpatient work. Materials and Methods: The study/research - descriptive, analytical, multi-group, comparative, randomized. The method used – stopwatch: the patient’s visit to a psychiatrist was timed, determined how much time each of acitvities took. The information was collected and analyzed. The results: evaluated usage of the time for 180 outpatient visits, by dividing them by purpose. The conclusion:  The largest number of outpatient visits for a psychiatrist in this study was planned, without treatment adjustments 83 (66,11%) with avarage time 9,03 minutes  Most of the time of the visit was spent on fulfillement of documentation in all types of a visit, except first-time patients  For 25 of examined visits the evaluated usage of the time was exceeded  The avarage time for a visit was longe rfor planned appointements before sending to State Medical Commission of Health and Working Expertise - 45,6 minutes, but the shortest for appointements without recording, for prescription - 4,93 minutes
The outpatient department work structure of a medic in psychiatry
Keywords: Medicīna; Psihiatrija; Ambulatorais darbs; Laika iedalījums; Pacients