Ēšanas traucējumu saistība ar bērnības traumatisko pieredzi un piesaistēs stilu sievietēm - Semenova, Sofia (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma dalībnieki ir 78 respondenti, sievietes vecumā no 18 līdz 48 gadiem. Respondenti ir bez hroniskām slimībām. Pētījuma metodē tika izmantotas trīs aptaujas. Aptauja par attieksmi pret ēšanu – EAT-40 (Eating Attitudes Test: Garner, et al.,1979), kura tiek adaptēta maģistra darba ietvēros S.Ozoliņas 2011.gadā. Attiecību stilu aptauja (Relationship Styles Questionnaire; Bartholomew, & Horowitz, 1991), aptaujas tulkošanas un aprobācijas procedūru veikusi I. Bite (1998). Un bērnības vardarbības pieredzes aptauja – CAHQ (Childhood Abuse History Questionnaire: Straus, Hamby & Finkelhor, 1998). Latvijā šī aptauja tika adaptēta 2002.gadā un to ir adaptējusi Ieva Bite. Hipotēze daļēji apstiprinājās: ēšanas traucējumu simptomiem ir saistība ar vardarbību. Pastāv saistība starp anorektiskās uzvedības simptomu grupām un emocionālo vardarbību, kas ir pārdzīvota bērnībā. Savukārt bulīmiskās uzvedības simptomiem ir atrasta saistība ar diviem vardarbības veidiem: ar emocionālu vardarbību un seksuālu vardarbību. Bet bērnības vardarbībai ir saistība ar piesaistes stilu rādītājiem. Taču starp piesaistes stiliem un ēšanas traucējumiem netika atklāta saistība. Kopumā rezultāti parāda, ka ēšanas traucējumu simptomi ir saistīti ar bērnības vardarbības piedzīvotu pieredzi. Atslēgas vardi: ēšanas traucējumu simptomi, piesaistes stili, bērnībā pārdzīvotā vardarbība

The main aim of this study work was to understand whether there is eating disorder symptoms have association with childhood abuse experience and attachment style. Study participants are 78 respondents, women aged 18 to 48 years. Respondents are free of chronic diseases. The research method was used in the three surveys: The survey for the treatment of eating - EAT-40 (Eating Attitudes Test: Garner, et al., 1979). Which is adapted for master's work includes S.Ozoliņas 2011. Relationship style questionnaire (Relationship Styles Questionnaire, Bartholomew & Horowitz, 1991). Polls translation and approbation procedure performed I. Bite (1998). Childhood experience of violence and poll - CAHQ (Childhood Abuse History Questionnaire: Straus, Hamby & Finkelhor, 1998). Latvian this survey was adapted in 2002, a survey acclimated to Ieva Bite. The hypothesis of partial approval: eating disorder symptoms has the relationship with abuse. There is a relationship between the behavior of anorexic symptoms group and emotional violence experienced in childhood.Bulemic behavioral symptoms found in connection with emotional abuse and sexual abuse. Contrast has: childhood experience of violence has influence in a relation with the attachment style. Connection between the attachment styles and eating disorders were not found. Overall results show that eating disorder symptoms are related to the childhood experience of violence. Key word: symptoms of eating disorders, childhood abuse experience, attachment style
Eating disorders relation between the childhood experience of violence and attachment style in woman population
Keywords: Psiholoģija; ēšanas traucejumu simptomi; piesaistes stils; seksuala vardrabiba; emocionala vardarbiba; fiziska vardarbiba