Kauguru pagasta apdzīvojuma toponīmi - Kalneniece, Amanda (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā Kauguru pagasta apdzīvojuma toponīmi aplūkota vietvārdu nozīme teritorijas izpētē. Pētījuma mērķis ir, apzinot Kauguru pagasta apdzīvojuma toponīmus, izstrādāt to klasifikāciju. Darbā akcentēts vietvārdu senums un mainība, izmantojot dažādu laikmetu kartes un vietvārdu vārdnīcas kopš 17. gadsimta, no kura pieejami senākie, publiski pieejamie un atšifrētie avoti par Kauguru pagasta oikonīmiem. Daudzveidīgais kartogrāfiskais materiāls norāda uz vēsturisko periodu ietekmi vietvārdu veidošanā un apdzīvojuma attīstības dinamikā, kas izmantots par pamatu Kauguru pagasta toponīmu klasifikācijas izveidei. Bakalaura darbā apkopoti 1196 vietvārdi Kauguru pagastā un analizēti 100 no tiem, kas ir senākie, lai pētītu to atspoguļošanos mūsdienās. Pētījumā secināts, ka senākie toponīmi ir vismaz 420 gadus veci un līdz ar to atzīstami kā vērtīgs kultūrvēsturisks mantojums. Bakalaura darbs sastāv no ievada, sešām nodaļām, secinājumiem un izmantoto literatūru. Darba apjoms ir 51 lappuse, to papildina 11 attēli, 4 tabulas, 2 kartes un 1 pielikums.

This bachelor's thesis investigates the toponyms of the Kauguru parish settlement, focusing on their importance in understanding the area's history and geography. The study aims to identify and categorize all the toponyms within the parish. By analysing maps from different periods and referencing place name dictionaries, the thesis explores the age and evolution of these names, highlighting their potential to reveal insights about the region's past. Drawing on various maps, the thesis reveals how historical periods shaped place names and influenced settlement patterns in Kauguri Parish. This analysis is the foundation for a classification system for the parish's toponyms. The research identifies and analyses 100 of the oldest place names among a total of 1,196 within the parish. These names, dating back at least 420 years, are recognized as significant cultural and historical heritage. The bachelor's thesis includes an introduction, six chapters, conclusions, and a bibliography. The total length of the thesis is 51 pages, supplemented by 11 images, 4 tables, 2 maps, and 1 appendix.
Toponyms of Kauguru parish settlement
Keywords: Ģeogrāfija; toponīmi; Kauguru paraksts; vietvārdu pārmaiņas; oikonīmi; apdzīvojums