Vēlēšanu tiesību ierobežojumi - Bahmanis, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarbā autors pēta Saeimas vēlēšanu tiesību institūta attīstību Latvijā un pasaulē, apskata nozīmīgākos Saeimas vēlēšanu likuma grozījumus, kā arī analizē dažādos vēlēšanu tiesību ierobežojumus, īpašu vērību vēršot uz Saeimas vēlēšanu likuma 5. panta 5. un 6. punktā ietvertajiem ierobežojumiem personām, kuras sadarbojās ar padomju režīmu, kā arī to vai šo mērķi, kā dēļ ir ieviesti šie ierobežojumi var sasniegt ar citām metodēm. Vēlēšanu tiesības nevar uzskatītas par absolūtām un neierobežojamām, katra valsts ir tiesīga noteikt, to personu loku, kuras var un kuras nevar piedalīties vēlēšanās. Saeimas vēlēšanu likuma 5. panta piektā un sestā daļā ietverto ierobežojumu mērķis bija aizsargāt Latvijas Republikas teritoriālo vienotību, nacionālo drošību un jauno nodibināto demokrātisko valsts iekārtu.

Im Diplomarbeit wird die Rechtistitutions Entwicklung von Saeima Wahl im Lettland und im Welt geforscht. Author behandelt wichtigsten Änderungen im Gesetz von Saeima Wahl, analysiert verschiedene Einschränkungen, besonderen Achtung widmet auf Saeima Wahl Gesetzs 5 Artikel und folgenden Punkten 5 und 6, die um Personen die mit Sowietischen Bedingungen zusammengearbeitet haben, so wie auch Ziele weshalb und warum diese Einschränkungen mit anderen Methoden einfŅhren kann. Der Ziel von Saeima Wahlgesetzs fŅnften Artikel, Teil fŅnf und sechs, Ņber Einschrenkungen, war die teritoriellen einheitlichkeit, Nationales sicherheit und neugegrŅndetes demokratisches Staatseinrichtung von Republik Lettland beschŅtzen.
Restrictions of voting rights
Keywords: Tiesības