CAPTCHA un tās alternatīvas Tjūringa testa realizācijai tīmekļa lapās - Ivanāne, Ineta (Latvijas Universitāte, 2016)
Tehnoloģiju attīstības rezultātā liela daļa no tīmekļa lietotāju skaita ir roboti. To spējas pieaug un veiktās darbības vairumā gadījumu var atstāt negatīvu ietekmi, tāpēc aizsardzības nolūkos tiek veidots arvien sarežģītāks CAPTCHA mehānisms. Šādas tendences rezultātā tiek zaudēts viens no reversā Tjuringa testa pamatnosacījumiem– tam jābūt cilvēkam viegli risināmam. Maģistra darba “CAPTCHA un tās alternatīvas Tjūringa testa realizācijai tīmekļa lapās” ietvaros tika apzināti CAPTCHA veidi, šo drošības uzdevumu risināšanas mehānismi un noskaidroti robotu darbības principi. Veikta anketēšana un iegūto rezultātu salīdzināšana ar robotu sniegumu. Tika apkopoti arī iespējamie alternatīvie risinājumi un daži no tiem tika pārbaudīti praksē.

There is a tendency where some of the website visitors are actually robots. Competence and abilities of those robots have increased, which in most cases can result in negative impact, so websites, because of security reasons, are forced to use more advanced CAPTCHA mechanisms. However, because of this, Reverse Turing test begins to lose one if it’s basic premises – it has to be easily solved by humans. During Master’s thesis “CAPTCHA and Its Alternatives for Implementing Turing Test on Web-Pages” different types of CAPTCHA, as well as operating principles of robots and possible solutions of security assignments were studied. Internet survey, where solving CAPTCHA results by humans were compared with those solved by robots, is part of this study. Alternative methods were summarized of whom some were put in practice.
CAPTCHA and Its Alternatives for Implementing Turing Test on Web-Pages
Keywords: Datorzinātne; Tjūringa tests; CAPTCHA; formu roboti; CAPTCHA alternatīvas