Pirmsoperācijas datortomogrāfijas limfmezglu stāvokļa novērtēšana pacientiem ar resnās zarnas vēzi - Belusa, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2024)
Ievads: Pēc globāliem datiem 2022. gadā saslimstība ar resnās zarnas vēzi pasaules populācijā bija sasniegusi jau 1 142 286 gadījumu atzīmi. Resnās zarnas vēzis ieņem ceturto vietu pēc izplatības no visām onkoloģiskajām slimībām un ir piektais biežākais ar onkoloģiju saistītais nāves iemesls (Pasaules Veselības organizācija, GLOBOCAN, 2022). Darba mērķis: Šā diplomdarba mērķis ir noteikt pirmsoperācijas CT skenēšanas nozīmi resnās zarnas vēža slimniekiem, lai prognozētu N stadiju pozitīvās paredzamās vērtības (PVV), negatīvās paredzamās vērtības (NPV) jutīguma, specifiskuma un precizitātes izteiksmē, salīdzinot to ar pēcoperācijas materiāla histoloģisko slēdzienu. Pētījuma metodes: Tika veikts retrospektīvs pētījums. Pētījumā tika iegūti dati par resnās zarnas vēža lokalizāciju, operācijas veidu, TNM stadiju, histopatoloģisko un datortomogrāfisko limfmezglu malignitātes pazīmēm, pacientu dzimumu un vecumu. Pētījumā iegūtie dati tika izmantoti apkopotā veidā un apstrādāti ar medicīniskās statistikas metodēm SPSS programmā. Kā potenciāli metastātiskas pazīmes bija izmantoti sekojoši CT parametri: limfmezglu izmērs  >1 cm to īsākajā šķērsizmērā, īsās un garās ass diametra attiecība, limfmezgla struktūras heterogenitāte, neregulāra limfmezgla robeža, trīs vai vairāk normāla izmēra limfmezglu kopa – šie visi parametri ir izmantoti kā viens vai kombinētie kritēriji limfmezglu metastāžu izvērtēšanai. Rezultāti: Kopā tika izanalizēti 152 pacientu dati. Pozitīvi limfmezgli histoloģijā bija 50 gadījumos no 152 (32,9%). No atlasītajiem CT kritērijiem limfmezglu izmērs, kas lielāks par 1 cm, uzrādīja vislabāko rezultātu attiecībā uz jutīgumu, specifiskumu, PPV un NPV – 45, 93, 79 un 76%. Limfmezgli ar neregulārām ārējām robežām uzrādīja jutību, specifiskumu, PPV un NPV – 37, 92, 72 un 72%. Limfmezgli ar heterogēno iekšējo struktūru uzrādīja jutīgumu, specifiskumu, PPV un NPV – 48, 89, 72 un 75%. Limfmezglu sakopojumi pa trim un vairāk uzrādīja jutīgumu, specifiskumu, PPV un NPV – 46, 89, 69 un 75%. Limfmezglu īsās-garās ass attiecība >0,8 uzrādīja jutību, specifiskumu, PPV un NPV – 63, 64, 52 un 74%. Secinājumi: Pētījums daļēji apstiprināja izvirzīto hipotēzi, jo datortomogrāfija ar intravenozas kontrastvielas ievadi ir informatīva izmeklēšanas metode zarnu trakta vēža limfmezglu izplatības noteikšanai, tomēr zemā sensitivitāte un atšķirīgais specifiskums limfmezglu radioloģisko parametru kombinācijām nepārsniedza 70%, kas kopumā nav vērtējama kā augsti informatīva vai specifiska audzēja N stadijas izvērtēšanā, taču jāatzīst, ka kombinēto kritēriju izmantošana uzlabo diagnostikas precizitāti.

Introduction: According to global data, in 2022, the incidence of colon cancer in the world population had already reached the mark of 1,142,286 cases. Colon cancer ranks fourth in prevalence among all oncological diseases and is the fifth leading cause of cancer-related death (World Health Organization, GLOBOCAN, 2022). Aim: The aim of this graduate work is to determine the importance of preoperative CT scanning in colon cancer patients to predict the N-stage positive predictive value (PVV), negative predictive value (NPV) in terms of sensitivity, specificity and accuracy, comparing it with the histological conclusion of the postoperative material. Work tasks: A retrospective study was performed. The study collected data on colon cancer localization, type of operation, TNM stage, histopathological and computed tomography signs of malignancy of lymph nodes, gender, and age of patients. The data obtained in the study will be used in an aggregated form and processed with medical statistics methods in the SPSS program. The following lymph node parameters were used as CT features: lymph node size >1 cm in their shortest cross-sectional diameter, short - long axis ratio, heterogeneity of lymph node structure, irregular lymph node outer border, cluster of three or more normal - sized lymph nodes - all of these features have been used as single or combined criteria for evaluating lymph node metastases. Results: A total of 152 patients data were analyzed. Positive lymph nodes were present in histology in 50 cases out of 152 (32.9%). Of the selected CT criteria, lymph node size greater than 1 cm performed best in terms of sensitivity, specificity, PPV, and NPV of 45, 93, 79, and 76%. Lymph nodes with irregular outer borders showed a sensitivity, specificity, PPV and NPV of 37, 92, 72 and 72%. Lymph nodes with heterogeneous internal structure showed sensitivity, specificity, PPV and NPV of 48, 89, 72 and 75%. Cluster of three or more normal - sized lymph nodes showed sensitivity, specificity, PPV and NPV of 46, 89, 69 and 75%. A lymph node short-long axis ratio >0.8 showed sensitivity, specificity, PPV and NPV of 63, 64, 52 and 74%. Conclusion: The study partially confirmed the proposed hypothesis, because CT with the use of intravenous contrast agent is an informative investigation method for determining the spread of intestinal tract cancer lymph nodes, however, the low sensitivity and different specificity for combinations of radiological parameters of lymph nodes did not exceed 70%, which in general cannot be evaluated as a highly informative or specific method.
Evaluation of preoperative computed tomography for lymph node status in patients with colon cancer
Keywords: Medicīna; Resnās zarnas vēzis; Datortomogrāfija; TNM klasifikācija; Limfmezgli; Metastāzes