Redzes kvalitāte oftalmisko lēcu perifērajā daļā - Klēbaha, Līga (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 40 lapām, satur 22 attēlus, 7 tabulas un 18 atsauces uz literatūras avotiem. Mērķis: noskaidrot kā dažādas oftalmiskās lēcas ietekmē redzes kvalitāti lēcas perifērajā daļā. Subjekti: pētījumā piedalījās 11 cilvēki, kuriem pārbaudīja 22 acis, no kurām 6 bija augstas pakāpes (miopija virs -6 D) un 6 vidējas pakāpes (miopija no -3,25 līdz -6 D), un 10 zemas pakāpes (miopija mazāka par -3,25 D) miopija. Pētījuma dalībniekiem vecums ir robežās no 18 līdz 30 gadi (vidējais vecums ir 23.5 gadi). Metodes: monukulāri pārbauda katrai acij ar tuvuma redzes tabulu redzes asumu un ar Pelli-Robsona kontrastjutības tabulu kontrastjutību, skatoties caur lēcas perifēro daļu. Secinājumi: Kontrastjūtību un redzes asumu lēcu stiprumi ietekmē līdzīgi, kad lēcas stiprums ir mazs redzes asums un kontrastjutība lēcas perifērijā mainās minimāli, bet pie lieliem lēcu stiprumiem perifērijā krīt gan redzes asums , gan kontrastjūtība Atslēgas vārdi: oftalmiskās lēcas, redzes kvalitāte, kontrastjutība, lēcas perifērija.

Bachelor work is written in Latvian on 40 pages. It contains 22 pictures, 7 table and 18 references to literature. Purpose: find out how different ophthalmic lenses affect vision quality in lenses peripheral part. Subjects: checked, participated in research 11 man, which 22 eyes, from which 6 was high stages (miopija above -6 D) and 6 middle stages (miopija from -3,25 till -6 D), , and miopija (miopija less for -3,25 D) of a 10 low stage miopija. Age is research participants in borders from 18 to 30 years (the middle age there are 23.5 years). Methods: monukulari checks to each eye with a sight of closeness sight tables sharpness and contrast sensitivity of the Pelli-robsona contrast sensitivity tables, looking via a periphery of ofthalmic lenses. Contrasts and visual acuity ophthalmic lenses in a peripheral part minimum impact the different refractive indices and Abbes figure, and does not affect visual acuity or spherical or aspherical lenses. Conclusions: Contrasts and visual acuity lenses affects similarly when lens strength is low visual acuity and contrasts the periphery of the lens varies minimally, but at the periphery of the large lenses fall in visual acuity and contrasts Keywords: ofthalmic lenses, quality of vision, contrast sensitivity, lens periphery.
Vision quality in ophthalmic lens periphery
Keywords: Fizika